OMS face apel la peste 30 de ţări să elimine tuberculoza la orizontul lui 2050

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a făcut apel joi la peste 30 de țări să adopte în această săptămână, cu ocazia unei reuniuni ce va avea loc la 4 și 5 iulie la Roma, un nou cadru pentru a elimina tuberculoza la orizontul lui 2050, relatează AFP.

Actualmente, 33 de țări și teritorii — marea majoritate situându-se printre cele mai bogate ale planetei — înregistrează cel puțin 100 de noi cazuri de tuberculoză la milionul de locuitori.

‘În majoritatea acestor țări, publicul crede că boala nu mai există’, a declarat pentru presă doctorul Mario Raviglione, director al programului OMS de luptă împotriva tuberculozei. În pofida a tot, a spus el, 155.000 de persoane contractează încă maladia, iar 10.000 mor anual (deci circa 30 pe zi) în aceste 33 de țări și teritorii. Printre altele, milioane de persoane sunt purtătoare ale bacilului tuberculos, fără a ști, și riscă să se îmbolnăvească de-a lungul existenței lor.

Noul cadru propus de OMS definește o fază inițială de ‘pre-eliminare’, ce constă în reducerea numărului anual de noi cazuri de tuberculoză din aceste țări la mai puțin de 10 la un milion de locuitori până în 2035. După aceea, scopul final îl reprezintă eliminarea completă a bolii la orizontul lui 2050, cu mai puțin de un caz nou pe an la milionul de locuitori.

‘Țările cu o rată scăzută a mortalității sunt poziționate ideal pentru a putea permite o diminuare a numărului la un nivel nemaiatins până acum’, a subliniat Raviglione. Documentul propus de OMS va fi discutat la 4 și 5 iulie la Roma de reprezentanți ai celor 33 de țări și teritorii vizate, iar ‘eu sper că sâmbătă seară vom avea acordul final’, a spus el. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata