Omul de afaceri Cătălin Chelu, condamnat definitiv la şase ani închisoare

Omul de afaceri Cătălin Chelu a fost condamnat definitiv luni, 8 septembrie, de Curtea de Apel București la șase ani închisoare cu executare, într-un dosar în care este acuzat că a încercat să-l mituiască cu un milion de euro pe fostul secretar de stat în MAI Dan Valentin Fătuloiu.

În același dosar, cei trei complici ai lui Chelu au primit următoarele pedepse: Ștefan Badea — patru ani de închisoare cu executare, Gabriel Constantinescu — șase luni închisoare cu suspendare și Antonel Bunu — șase luni de închisoare cu suspendare.

Cătălin Chelu, asociat și administrator al mai multor societăți comerciale, a fost trimis în judecată în decembrie 2010 pentru dare de mită și cumpărare a influenței, iar Gabriel Constantinescu, Antonel Bunu și Ștefan Badea, oameni de afaceri apropiați ai lui Chelu, au fost acuzați de complicitate la infracțiunea de dare de mită.

Procurorii DNA susțin că, în perioada august — 12 noiembrie 2010, Chelu a promis chestorului șef de poliție Dan Fătuloiu suma de un milion de euro pentru ca acesta, în calitatea sa de secretar de stat în Ministerul Administrației și Internelor, să îndeplinească acte contrare îndatoririlor de serviciu, respectiv să stopeze prelucrarea în sistem integrat a informațiilor din dosarele penale, având ca obiect infracțiuni comise de către omul de afaceri și persoanele apropiate acestuia.

Prelucrarea datelor respective se efectua în cadrul cooperării interinstituționale cu Ministerul Public, în legătură directă cu punerea în aplicare a Planului Național Comun de Acțiune, în domeniul prevenirii și combaterii evaziunii fiscale.

„Inculpatul Chelu a făcut promisiunea menționată atât personal, cât și prin intermediul inculpaților Badea, Bunu și Constantinescu și a unei alte persoane (denunțător în cauză). De asemenea, inculpatul Chelu i-a transmis denunțătorului Fătuloiu că, în situația în care nu este de acord să accepte oferirea sumei de bani anterior menționată, va porni împotriva sa o amplă campanie de denigrare prin intermediul mass-media, împrejurare care îl va obliga să-și dea demisia din funcția de secretar de stat”, susțin anchetatorii.

Procurorii DNA menționează că la data de 12 noiembrie 2010 Cătălin Chelu a modificat promisiunea inițială, avansată prin intermediul complicilor săi și i-a oferit lui Fătuloiu suma de 50.000 euro și foloase materiale în sumă de aproximativ 270.000 euro, constând într-un teren pe care omul de afaceri urma să construiască o casă, în valoare de circa 120.000 euro.

„Cu ocazia aceleași întâlniri din data de 12 noiembrie, Cătălin Chelu a oferit suma de 300.000 euro, în numerar, denunțătorului Dan Valentin Fătuloiu, pentru ca acesta, folosindu-se de influența care derivă din funcția de secretar de stat în MAI, să intervină pe lângă directorii din conducerea SC Hidroconstrucția SA, în sensul de a-i determina să facă demersurile necesare pentru înregistrarea oficială a inculpatului în evidențele Registrului Comerțului, în calitate de acționar al respectivei societăți comerciale”, potrivit DNA.

DNA arăta că, la data de 19 noiembrie 2010, în considerarea acestor promisiuni, Cătălin Chelu i-a remis lui Fătuloiu, cu titlu de mită, suma de peste 212.000 lei (echivalentul a aproximativ 50.000 euro) pentru soluționarea favorabilă a dosarelor penale în care cel dintâi și complicii săi sunt cercetați, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante.

„Pentru remiterea acestei sume de bani, Chelu a fost ajutat de inculpații Badea și Constantinescu. În vederea confiscării speciale a sumei de peste 212.000 lei, dată cu titlul de mită, precum și a sumei de 300.000 euro, promisă pentru cumpărare a influenței, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra unor bunuri imobile și sume de bani identificate în conturi, aparținând inculpatului Chelu”, mai susține sursa citată.

La data de 20 noiembrie 2010, procurorii anticorupție au dispus reținerea celor patru pentru 24 de ore, iar la data de 21 noiembrie Tribunalul București a dispus arestarea preventivă a inculpaților pentru 29 de zile. Ulterior, aceștia au fost eliberați din arest. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata