Omul de afaceri Dumitru Creştin, condamnat la 5 ani închisoare cu executare

Omul de afaceri Dumitru Creştin a fost condamnat de magistraţii de la Judecătoria Sectorului 1 la cinci ani de închisoare cu executare pentru complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice în legătură cu fraudarea unei licitaţii organizată de CFR.

Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel.

În acelaşi dosar, alţi doi oameni de afaceri, Adrian Gaşpar şi Andrei Bogdan Gheorghiu, au primit tot 5 ani de închisoare cu executare.

Cei trei au primit ca pedeapsă complementară interzicerea dreptului de a fi aleşi în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, de a ocupa funcţia de care s-au folosit pentru săvârşirea infracţiunii (administrator societate comercială) şi de a ocupa o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public, pe o perioadă de 5 ani.

Instanţa a mai dispus ca cei trei oameni de afaceri trebuie să plătească în solidar suma de 4.862.160 lei către SN CFR SA.

Dumitru Creştin, Adrian Gaşpar şi Andrei Bogdan Gheorghiu, asociaţi şi administratori la SC Romtehno Invent SA, au fost trimişi în judecată în noiembrie 2012, fiind acuzaţi de procurorii DNA de complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată.

Procurorii susţin că, la data de 13 iunie 2001, în urma unei licitaţii organizate prin Bursa Română de Mărfuri, între SC Romtehno Invent SA (cu obiect de activitate declarat — intermedieri în comerţul cu produse diverse) şi CN CFR SA a fost încheiat un contract de achiziţii pentru instalarea unui sistem de monitorizare a 100 km de cale ferată.

Acest contract a fost câştigat în condiţiile în care SC Romtehno Invent SA nu aveau niciun fel de activităţi şi nici angajaţi, iar la licitaţie au mai depus oferte alte două societăţi comerciale controlate de cei trei inculpaţi.

La câteva zile de la semnarea contractului şi în lunile următoare, Dumitru Creştin, Adrian Gaşpar şi Andrei Bogdan Gheorghiu au întocmit facturi fiscale fără ca firma acestora să fi efectuat vreo prestaţie în baza contractului menţionat şi au încasat în mod necuvenit suma totala de 4.862.160 lei (echivalentul a 1.673.145 de dolari calculat la cursul mediu de 29.060 lei/dolari).

Acest dosar a fost deschis prin disjungere din alt dosar în care fostul director al CFR Mihai Necolaiciuc a fost trimis în judecată pentru prejudicierea acestei companii cu peste 18 milioane de euro. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata