ONU acuză Statul Islamic că execută public civili în zilele de vineri şi guvernul sirian de folosirea armelor chimice

Execuțiile publice ale civililor în zilele de vineri în zonele din Siria aflate sub controlul jihadiștilor din gruparea Statul Islamic (SI) au devenit un „spectacol obișnuit”, a denunțat miercuri o comisie de anchetă a ONU într-un raport, în care este acuzat și guvernul de la Damasc că a folosit arme chimice, probabil clor, informează AFP.

„Execuțiile în locurile publice au devenit un spectacol obișnuit în zilele de vineri la Al-Raqa și în zonele controlate de Statul Islamic în provincia Alep”, a afirmat comisia de anchetă internațională a ONU, subliniind că este vorba despre crime împotriva umanității.

Aceste execuții au rolul de „a semăna teroare în rândul populației” și pentru a se asigura că locuitorii recunosc autoritatea grupării jihadiste, adaugă comisia.

Potrivit raportului, care citează anchetatori, jihadiștii încurajează și chiar obligă uneori populația să asiste la aceste execuții. Majoritatea victimelor sunt bărbați, însă au fost executați și tineri cu vârste între 15 și 17 ani, dar și femei.

Comisia a fost însărcinată de Consiliul ONU pentru Drepturile Omului să investigheze și să înregistreze toate încălcările dreptului internațional privind drepturile omului în Siria.

În acest raport, anchetatorii acuză încă o dată guvernul de comiterea de crime împotriva umanității și de crime de război. Grupuri armate non-statale sunt de asemenea acuzate de comitere de crime de război.

Comisia de anchetă suspectează de asemenea Damascul că ar fi folosit arme chimice, probabil clor, la Kafr Zeita, la Al-Tamanaa și la Tal Minnis (vest).

„Există motive întemeiate să credem că arme chimice, probabil clor, au fost folosite” de opt ori într-un interval de 10 zile în luna aprilie, afirmă comisia de anchetă a ONU. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata