Cetăţeanul plăteşte gunoiul la suprataxă, de 15 ani încoace

Cetățeanul român plătește, de 15 ani, gunoiul la suprataxă, de trei sau patru ori peste prețul corect, a declarat, marți, într-o conferință de specialitate, Radu Opaina, fondatorul Federației Asociațiilor de Proprietari din România (FAPR).
„Niciodată în România nu se va întâmpla ca sistemul de colectare selectivă să se bazeze pe conștiința și voința cetățeanului. La fel nici atunci când vorbim de firmele care strâng gunoiul. De 15 ani, cetățeanul plătește gunoiul la suprataxă dacă vom compara cât se depune la groapă și cât generează o familie. Prețul practic este de trei sau patru ori mai mare decât cel corect. O familie la bloc plătește azi în jur de 30-40 de lei pentru a i se ridica gunoiul. Populația e împovărată și mai mult, firmele nu mai au bani și suntem în faza în care nu numai că nu se dorește selecția, ci activitate este privită cu ochii răi”, a spus Opaina.

Acesta a afirmat, totodată, că gunoiul reprezintă o „a doua armă politică”.

„Gunoiul este a doua armă politică împotriva propriului popor pentru interese politice și nimeni din țara asta nu are responsabilitatea pentru acest sistem, dar noi vrem să facem reciclare selectivă etc. În lumea normală, gunoiul a început să fie o sursă benefică pentru încălzirea populației la prețuri decente. La noi se vorbește la televizor de eficiență energetică, fără ca omul să înțeleagă ceva. Nouă ni se spune să închidem caloriferul pentru a fi eficienți energetic, în loc să profităm de gunoiul pe care îl generăm pentru a produce căldură”, a explicat Radu Opania.

Conform statisticilor oficiale, deșeurile provenite din gospodării reprezintă mai mult de jumătate (56%) din totalul generat în România, un locuitor din zona urbană generând anual 346 kg de deșeu menajer, de trei ori mai mult față de un locuitor din mediul rural. În ierarhie se mai regăsesc deșeurile din industria construcțiilor, cu 20,6% din total și cele din cenușă (19,45%). (AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata