Opinii despre folosirea antibioticelor

Jumătate dintre spanioli cred că antibioticele servesc la omorârea virusurilor, la combaterea răcelii şi pentru a trata gripa. Aceasta este o greşeală deosebit de periculoasă, ştiut fiind faptul că folosirea neadecvată a acestor medicamente – şi abuzul – provoacă întărirea bacteriilor, care devin mai rezistente, relatează cotidianul spaniol El Pais.

Un recent Eurobarometru arată că 48% dintre spanioli consideră că antibioticele omoară virusurile (37% ştiu că nu, faţă de 43% în UE), iar 45% cred că sunt eficiente împotriva răcelii şi gripei (48% spun că este fals). În UE, numai 36% afirmă că antibioticele combat gripa.

Majoritatea spaniolilor, 85%, ştiu că folosirea inadecvată a antibioticelor le scade din eficienţă (84%, media din UE).

Potrivit Eurobarometrului, numai 23% dintre spanioli spun că au primit informaţii despre aceste medicamente în ultimul an (33%, media europeană). Dintre cei care au primit informaţii, jumătate (48%) le-au obţinut de la un medic, faţă de 32% dintre europeni, care par a obţine mai multe cunoştinţe prin intermediul campaniilor şi din presă. Spania are un plan strategic pentru a rezolva această problemă.

Pe de altă parte, 47% dintre spanioli au folosit antibiotice în ultimul an, cea mai mare proporţie din UE, doar în urma Maltei (48%) şi departe de media europeană (34%).

Rezistenţa unor bacterii la antibiotice atinge niveluri alarmante. Recent, pentru prima dată o persoană (o femeie din SUA) suferea o infecţie cauzată de o superbacterie rezistentă la cel mai puternic dintre antibiotice. Aceasta anunţă apariţia unor bacterii rezistente la toate antibioticele, avertizau specialiştii. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata