Oraşele Europei şi ale lumii se aliază împotriva schimbărilor climatice

Principalele două alianţe ale oraşelor din Uniunea Europeană şi din lume angajate în lupta împotriva schimbărilor climatice au anunţat miercuri la Bruxelles asocierea lor în vederea creării celei mai mari reţele în domeniu, Convenţia mondială a primarilor privind clima şi energia, care reuneşte peste 7.100 de oraşe din 119 ţări şi reprezintă peste 600 de milioane de locuitori, adică 8% din populaţia mondială, semnalează AFP.

Noua entitate reuneşte Convenţia primarilor din UE, lansată în 2008, şi Pactul primarilor, lansat în 2014 la nivel mondial de secretarul general al ONU Ban Ki Moon şi de fostul primar al oraşului New York Michael Bloomberg.

Asocierea este „fundamentală” pentru viitor, a afirmat într-o conferinţă de presă, la Bruxelles, Christiana Figueres, responsabil pentru climă în cadrul ONU. Potrivit acesteia, trebuie să se facă faţă accelerării procesului de urbanizare şi apariţiei nu numai a megalopolisurilor, ci şi a aglomerărilor de megalopolisuri.

În 2050, două treimi din populaţie vor trăi în oraşe, a amintit Christiana Figueres.

„Este absolut necesar să ne asigurăm că ne îndreptăm spre o urbanizare durabilă”, a adăugat aceasta.

Această nouă convenţie va contribui la accelerarea progreselor oraşelor şi va face să crească influenţa acestora la nivel mondial, a apreciat la rândul său Michael Bloomberg, trimis special al Naţiunilor Unite pentru climă.

Iniţiativa trebuie să permită schimbul de informaţii, date şi învăţăminte ale municipalităţilor şi altor autorităţi locale în lupta împotriva schimbărilor climatice, în materie de transport, de lucrări publice, de tratare a apei sau de acces la energiile regenerabile.

„Această voce unică” va putea exercita o mai mare presiune asupra guvernelor pentru a debloca investiţii şi subvenţii, a subliniat Bloomberg.

Noua convenţie constituie o urmare logică a Acordului de la Paris din decembrie 2015 privind lupta împotriva schimbărilor climatice. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata