Oraşul Roma, puternic îndatorat, se află în pragul falimentului

Oraşul Roma, puternic îndatorat, se află în pragul falimentului, după respingerea de către parlament a unui ajutor financiar, provocând o adevărată bătaie de cap pentru noul premier italian Matteo Renzi, relatează joi AFP.

 Primarul Romei, Ignazio Marino, a ameninţat cu suspendarea tuturor serviciilor municipale, dacă nu va fi găsită o soluţie.

”Nu voi fi un nou Nero”, a afirmat primarul, făcând aluzie la teribilul împărat roman care cânta la liră în timp ce-şi privea oraşul incendiat.

Marino, primar al Romei doar de la alegerile din iunie 2013, se confruntă cu un deficit bugetar de 816 milioane de euro. Oraşul ar putea fi plasat sub tutela administraţiei dacă nu va reuşi să-şi acopere deficitul prin măsuri drastice.

Primarul a reamintit că Renzi, de centru-stânga şi fost primar al Florenţei care a fost recent învestit premier de către parlament, a promis să adopte măsuri urgente pentru a ajuta capitala.

”Roma a irosit bani timp de decenii. Nu vreau să cheltuiesc niciun singur euro care să nu fie bugetat”, a declarat Marino, după criticile din partea Ligii Nordului, un partid din opoziţie apropiat extremei-drepte care a contribuit la respingerea documentului ce ar fi permis injectarea de bani în vistieria oraşului.

Documentul ar fi permis finanţarea de la stat, compensând cheltuieli suplimentare generate de rolul Romei de capitală, de enormul aflux turistic şi de numeroasele manifestaţii naţionale.

Alte oraşe, confruntate şi ele cu importante dificultăţi financiare, nu consideră acest ajutor echitabil.  (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata