Oraşul Varna a fost desemnat „Capitală Europeană de Tineret” pentru anul 2017

Orașul Varna a fost desemnat ”Capitală Europeană de Tineret” pentru anul 2017 în cadrul unui eveniment care a avut loc miercuri seară la Cluj-Napoca.

Potrivit cutumelor, anunțarea unei noi capitale se face în Bruxelles sau într-un mare oraș european, însă a fost ales Clujul care va deține titlul de ”Capitală Europeană de Tineret” în anul 2015.

”Din câte știu eu ei sunt la a treia depunere de candidatură, până acum au pierdut inclusiv în competiția cu Clujul. Este o dovadă că dacă ești perseverent până la urmă câștigi și acesta este cel mai important mesaj pentru mine. Nu trebuie să renunți chiar dacă pierzi o bătălie, întotdeauna trebuie să te uiți în viitor și să speri că până la urmă vei câștiga”, a declarat primarul Emil Boc, care a fost invitat să țină un discurs în cadrul evenimentului.

El a spus că tinerii reprezintă o resursă extrem de importantă pentru un oraș, iar societatea trebuie să țină cont și de părerea lor.

”Până la urmă ei îți dau semnalul cu privire la viitor și trebuie să ții cont de ei. Așa cum România a ținut poate cont la aceste alegeri de semnalul pe care l-au dat tinerii și societatea civilă , așa trebuie să facem în orice domeniu”, a adăugat edilul.

Peter Matjasic, președintele Forumului European al Tineretului, a explicat că Varna a fost aleasă ”Capitală Europeană de Tineret” pentru anul 2017 datorită perseverenței cu care a crezut în acest proiect dar și pentru soluțiile inovative propuse.

”Varna are câteva calități, a fost o decizie foarte grea, dar Varna a demonstrat că este creativă. Și-au schimbat complet modul de abordare. (…) Au fost perseverenți și motivați. S-a văzut din reacțiile lor că într-adevăr cred în acest proiect. Toată prezentarea lor are un sens, felul în care a fost formulată și în care o vor pune în aplicare. Juriul a apreciat în mod deosebit elementele de inovație socială, felul în care echipa a inclus soluții de antreprenoriat ca răspuns la anumite probleme care există în Varna și în Bulgaria legat de faptul că tinerii nu au întotdeauna cele mai bune oportunități pentru slujbe sau alte probleme”, a detaliat Peter Matjasic.

În competiția din acest an au participat cinci orașe: Varna (Bulgaria), Perugia (Italia), Newcastle (Marea Britanie), Cascais (Portugalia) și Galway (Irlanda).

Titlul de ”Capitală Europeană a Tineretului” se acordă, pentru un an, unui oraș cu scopul promovării sale. Orașul are șansa de a prezenta, printr-un program complex, toate aspectele pe care le consideră importante din punct de vedere social, cultural, sau economic, însă proiectele trebuie să readucă mereu în atenție ideea promovării tineretului.

Statutul de Capitală Europeană a Tineretului a fost introdus în anul 2009, cu orașul Rotterdam (Olanda), urmat de Torino (Italia) în 2010, Anvers (Belgia) în 2011, Braga (Portugalia) în 2012, Maribor (Slovenia) în 2013 și Salonic (Grecia) în 2014. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES) Foto: varna-bulgaria.info

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata