Organizaţii internaţionale: Banca Centrală Europeană

De la 1 noiembrie 2011, președintele BCE este Mario Draghi, fost guvernator al Băncii Italiei (2006-2011).

Consiliul Guvernatorilor elaborează politica monetară și ia decizii cu privire la obiectivele monetare intermediare, principalele rate ale dobânzii și asigurarea rezervelor în cadrul Eurosistemului.

Reuniunile Consiliului Guvernatorilor se desfășoară, de regulă, de două ori pe lună. Datele exacte ale întâlnirilor variază de la o lună la alta. În prima reuniune a lunii se iau decizii privind politica monetară, inclusiv referitor la ratele dobânzii din zona euro, concluziile fiind anunțate într-o conferință de presă. La a doua întâlnire a lunii, guvernatorii discută probleme legate de rolul și responsabilitățile BCE. În general, această întâlnire nu este urmată de publicarea unui comunicat de presă sau de o conferință.

Comitetul Executiv implementează politica monetară în conformitate cu deciziile Consiliul Guvernatorilor, dând instrucțiunile necesare băncilor centrale naționale.

Consiliul General este compus din președintele, vicepreședintele BCE și guvernatorii băncilor centrale naționale din cele 28 de state membre UE. Consiliul General contribuie la funcțiile consultative ale BCE, colectarea datelor statistice, pregătirea rapoartelor anuale ale BCE, elaborarea reglementărilor pentru standardizarea înregistrării în contabilitate și a raportării operațiunilor de către băncile centrale naționale, adoptarea măsurilor pentru stabilirea algoritmului de subscriere a capitalului BCE, stabilirea condițiilor de angajare a personalului BCE, demersurile necesare fixării irevocabile a cursurilor de schimb ale valutelor statelor membre cu derogare față de euro.

La 4 iunie 2014, BCE a publicat Raportul de Convergență 2014, în care analizează dacă statele membre care beneficiază de o derogare de la adoptarea monedei euro (Bulgaria, Republica Cehă, Croația, Lituania, Ungaria, Polonia, România și Suedia) îndeplinesc condițiile de adoptare a monedei euro. Conform raportului, Lituania, care are programată adoptarea euro la 1 ianuarie 2015, a îndeplinit toate criteriile de convergență. Însă, celelalte șapte state, printre care se află și România, ce a anunțat adoptarea monedei euro de la 1 ianuarie 2019, nu îndeplinesc în prezent toate condițiile de adoptare a monedei euro, situația lor urmând să fie evaluată în următorii doi ani.

La 5 iunie 2014, are loc prima reuniune a lunii a Consiliul Guvernatorilor BCE, urmată de publicarea noii rate a dobânzii de politică monetară. În urma reuniunii de la 8 mai 2014, rata dobânzii pentru principalele operațiuni de refinanțare și ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală, respectiv la facilitatea de depozit au fost menținute la nivelul de 0,25%, 0.75%, respectiv 0,00%. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

 

 

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata