ORGANIZAŢII INTERNAŢIONALE: Oficiul Naţiunilor Unite pentru Servicii de Proiect (UNOPS)

Serviciile de management de proiect, achiziții publice și de infrastructură sunt furnizate guvernelor, donatorilor, organizațiilor ONU, ca de exemplu, Guvernul din Haiti, UNICEF sau Departamentul pentru Dezvoltare Internațională din Marea Britanie. Partenerii solicită susținere pentru suplimentarea capacităților, reducerea riscurilor, îmbunătățirea vitezei de reacție, a calității și din criterii de eficiență a costurilor. În 2013, UNOPS a susținut 1.230 proiecte, în valoare de 1,14 miliarde de dolari.

Activitățile UNOPS sunt divizate pe mai multe domenii și pe regiuni. Directorul Biroului pentru portofoliul global de servicii este Maria-Noel Vaeza, iar directorul Biroului Regional pentru Asia, Europa și Orientul Mijlociu este BruceMcCarron.

Ca organizație non-profit, UNOPS este direcționată numai spre îndeplinirea așteptărilor partenerilor. Rolul UNOPS, ca furnizor de servicii, arată că prioritățile și nevoile partenerilor dictează scopul, punctul de focalizare și zona activităților desfășurate. UNOPS semnează mai multe tipuri de acord de parteneriat, cum ar fi: prestarea de servicii directe pentru un donator sau guvern gazdă; susținerea unui alt partener de implementare (organism ONU); schimb de consultanță tehnică; colaborare prin Acordurile de Management de Servicii. În plus, UNOPS acordă o susținere în creștere ONG-urilor, fundațiilor și organizațiilor din sectorul privat dedicate dezvoltării durabile.

Potrivit datelor UNOPS, din totalul parteneriatelor directe, din prezent, organizațiile ONU beneficiază de 55,4% din fondurile alocate, guvernele de 16,14%, fondurile fiduciare de 8,11%, instituțiile multilaterale de 5,78%.

Proiectele derulate de UNOPS pe mapamond sunt afișate pe site-ul organizației, unops.org, cu localizarea pe hartă, descrierea lor, stadiul de desfășurare, sumele alocate și părțile implicate. Potrivit evidenței UNOPS, în România, în prezent, este în desfășurare proiectul Global Environment Facility (GEF), din categoria Small Grants Programme, a cincea fază operațională.

Durata de desfășurare a proiectului, încadrat în sectorul ”Protecția mediului înconjurător”, este 10 mai 2011—31 decembrie 2014. Programul beneficiază de o finanțare totală de 1,37 milioane de dolari americani, din care până în prezent s-au furnizat aproximativ 770.000 de dolari. Parteneri în program sunt fonduri fiduciare din cadrul Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (UNDP Multi Partner Trust Funds). (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata