Ostatici executaţi de Al-Qaida în timpul unei operaţiuni de eliberare a lor

Forțe yemenite și americane au executat sâmbătă o nouă operațiune militară comună în încercarea de a elibera un american ținut ostatic de Al-Qaida în Yemen, relatează AFP.

Un responsabil yemenit a declarat pentru AFP că ostaticul american Luke Somers, un fotoreporter răpit în urmă cu peste un an la Sanaa, a murit în timpul operațiunii, fără a oferi detalii suplimentare.

Aflat în vizită în Afganistan, secretarul american al apărării, Chuck Hagel, a confirmat ulterior, într-un comunicat, moartea fotoreporterului Luke Somers și a unui alt ostatic străin, care au fost ‘asasinați’ de Al-Qaida în timpul operațiunii de eliberare a lor în centrul Yemenului. Cel de-al doilea ostatic mort este sud-africanul Pierre Korkie.

„Forțele speciale americane au desfășurat o misiune în Yemen pentru a elibera un cetățean american, Luke Somers, și a unui alt cetățean străin ținut în captivitate cu el de către teroriștii Al-Qaida în Peninsula Arabică (AQPA). Însă Somers și un al doilea cetățean, non-american, care era ținut prizonier cu el, au fost asasinați de teroriștii AQPA în cursul acestei operațiuni”, a precizat Hagel.

Președintele american Barack Obama a condamnat ‘crima barbară’ asupra ostaticului american în Yemen.

Într-o înregistrare video postată online joi, organizația Al-Qaida din Peninsula Arabică (AQPA), cu baza în Yemen, a amenințat că îl va ucide pe Luke Somers în trei zile dacă SUA nu vor răspunde la solicitările grupului. AQPA nu și-a detaliat revendicările, dar a susținut că Washingtonul ‘le cunoaște’.

Ministerul Apărării yemenit a precizat sâmbătă că a avut loc ‘o operațiune de anvergură’ în provincia Chabwa în cursul căreia ‘zece membri ai Al-Qaida au fost uciși, iar un altul — rănit’.

O altă sursă de securitate a vorbit despre o operațiune desfășurată în regiunea Noussab, unul dintre fiefurile insurgenților extremiști din Yemen. „Mai multe raiduri cu drone au vizat poziții ale Al-Qaida la Noussab”, a declarat această sursă pentru AFP.

„În cadrul acestor raiduri, au fost parașutați soldați a căror naționalitate nu a putut fi stabilită (…), apoi au avut loc schimburi de focuri”, a indicat la rândul său pentru AFP un lider tribal din regiune.

Schimburi violente de focuri, marcate de explozii puternice, s-au produs în cursul dimineții, au precizat câțiva localnici.

Această operațiune a survenit după eșecul uneia precedente desfășurate în comun la sfârșitul lunii noiembrie de Yemen și SUA. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata