Pâinea tradiţională de casă, după reţeta învăţată de la strămoşi

Un cunoscut bucătar din zona Sătmarului își câștigă pâinea din… pâine. Spune că nu face nimic deosebit, doar respectă o simplă rețetă de pâine veche învățată de la strămoșii săi, dar clienții săi, de la prieteni, oameni simpli, până la parlamentari, au cu totul altă părere.

Pâine ca a lui Laci nu găsești nicăieri în comerț, fiind făcută pe vatră, frământată manual, fără niciun fel de aditivi sau îmbunătățiri. A vrut să demonstreze că se mai poate face pâine de casă adevărată și a reușit.

Vasile Vaida, mai mult cunoscut sub numele de Laci (Vasile în limba maghiară — n.r.), este un pasionat de bucătărie, gătind și la nunți, botezuri sau alte evenimente. El a avut mai multe locuri de muncă de-a lungul timpului, dar până la urmă, mai mult sau mai puțin împins de nevoi, și-a luat soarta în mâini, astfel că acum este pe cont propriu.

S-a gândit ca în propriul cuptor din curtea casei sale din comuna Odoreu să pregătească pâine de casă 100% naturală, așa cum făceau bunicii săi. Ideea a fost una foarte bună și destul de repede pâinea sa a ajuns pe masa unuia dintre cele mai pretențioase restaurante din Satu Mare.

Cum mi-a venit ideea? Toată lumea face pâine de casă, doar că nu iese pâine de casă. Atunci am vrut să arăt că pot să fac pâine care e într-adevăr de casă. Se poate verifica la orice oră. Secretul e să lași să rămână toate cum sunt pe vechea rețetă, să nu mai adaugi nimic, grâul să fie grâu — nu îmbunătățit cu gluten, zahăr, să crească mai bine, sau să punem propionat să o umflăm să fie pâinea cât casa. Mi-a mai zis lumea că pâinea mea are un kil și jumătate și e așa de mică, aia din magazin are 700 de grame și e de două ori mai mare. Îs de acord, dar ia o felie din aia și una din asta și fă o diferență. Nu e totuna. Pâinea trebuie să dospească, dar nici să fie cât roata carului, să te saturi cu o jumătate de pâine”, a mărturisit Laci.

Pâinea sa este una densă, cu coajă tare, dar crocantă, și o aromă aparte. Calitățile sale pot fi remarcate cel mai bine dacă este servită călduță, unsă cu puțină untură, eventual cu o codiță de ceapă, exact cum le plăcea strămoșilor.

Pâinea, dacă nu este privit doar ca aliment de bază din fiecare zi, poate scoate în evidență și alte preparate, cum ar fi ciorbele sau mâncărurile cu sos.

Rețeta sa este moștenită de la bunici, care cu siguranță au învățat-o de la înaintași, astfel că are cel puțin 100 de ani vechime, dacă nu mai mult, din moment ce se face din cele mai vechi timpuri și este un aliment răspândit în aproape toate culturile.

„Rețeta e de la bunici rămasă. Ei nici nu prea foloseau drojdia, dar acum nu prea ai ce să faci că nu mai e calitatea aia care a fost, nici la grâu și nici la făină. Sunt mori care fac făină bună, mă gândesc că nu e făina aia de acum 100 de ani. Așa se face acum pentru că mori tradiționale nu mai găsești nicăieri. Dacă ai face cu moară tradițională nu ar mai fi rentabil”, explică Laci.

El spune, mai în glumă, pentru a sublinia calitatea făinii din comerț, că sunt mori moderne care astăzi „dintr-un kg de grâu fac 10 kg de tărâțe și cinci de făină”.

Citește și
1 Comentariu
  1. momarlan spune

    pofta buna!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata