Paisprezece ţări europene au semnat primul tratat internaţional de luptă împotriva traficului de organe umane

Paisprezece țări europene au semnat miercuri, 25 martie, în Spania primul tratat internațional pentru prevenirea și combaterea traficului de organe umane, care generează anual profituri ilicite de peste un miliard de euro, a anunțat Consiliul Europei, relatează AFP.

Cele 14 state semnatare sunt Albania, Austria, Belgia, Spania, Grecia, Italia, Luxemburg, Republica Moldova, Norvegia, Polonia, Portugalia, Cehia, Marea Britanie și Turcia.

‘Este una dintre formele de afaceri care exploatează cel mai mult’ ființele umane, a declarat secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, în prima zi a unei conferințe internaționale la Santiago de Compostela, în nordul Spaniei.

‘Așa-zișii donatori de organe sunt persoane sărace, orfani, persoane fără educație, vulnerabile. Însă aceste persoane și cele care le primesc organele sunt expuse unor operații fără nicio garanție medicală pe o piață periculoasă pentru sănătate’, a adăugat el, potrivit unui comunicat al CoE.

Textul instituie fapta penală de prelevare de organe umane de la donatori în viață sau decedați, fără liberul consimțământ, clar și specific al donatorului. Este considerată de asemenea ilegală prelevarea unui organ de la o persoană decedată în cazul în care o astfel de prelevare nu este încadrată în legislația națională, atunci când se face în ‘vederea unui profit‘.

Această convenție va intra în vigoare doar dacă este ratificată de cel puțin cinci state.

‘Fac apel la toate țările din Europa și nu numai să semneze și să ratifice această convenție cât mai curând’, a afirmat Thorbjorn Jagland.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) estimează că anual au loc 10.000 de transplanturi ilegale. Traficul de organe umane este una dintre cele zece activități de crimă organizată cu cele mai mari profituri, circa 1,3 miliarde de euro pe an, a mai spus Jagland. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata