Panama Papers: Scurgerile de informaţii financiare dezvăluie cum sunt ascunşi banii, folosindu-se paradisurile fiscale offshore

Scurgerile de informaţii financiare provenind din 11,5 milioane de documente de la o firmă de avocatură din Panama au dezvăluit modul în care politicieni de top, staruri sportive şi criminali şi-au ascuns banii folosind paradisuri fiscale offshore, se arată într-o anchetă apărută duminică în publicaţia germană Sueddeutsche Zeitung, transmit Reuters, DPA, BBC şi CNBC.

Datele se referă la cel puţin 12 foşti şi actuali şefi de stat şi 128 de personalităţi publice implicaţi în tranzacţii financiare ilicite. Printre cei implicaţi se află preşedintele rus Vladimir Putin, fostul preşedinte egiptean Hosny Mubarak, fostul lider libanez Muammar Gaddafi şi preşedintele sirian Bashar al-Assad.

Scurgerile de informaţii vin de la Mossack Fonseca, una dintre cele mai mari şi mai discrete firme de avocatură offshore din lume. Directorul Mossack Fonseca consideră că această companie nu a comis nicio ilegalitate şi că ea este victima unei „campanii internaţionale împotriva vieţii private”.

Documentele au fost obţinute de Sueddeutsche Zeitung. Publicaţia germană a precizat că un angajat al firmei de avocatură a transmit datele, punându-şi viaţa în pericol. Angajatul nu a fost identificat în raport. Aşa numitele „Panama Papers” prezintă activităţile a 214.000 de entităţi offshore, conform presei din 78 de ţări implicată în evaluarea datelor. Sueddeutsche Zeitung a împărtăşit informaţiile Consorţiului Internaţional al Jurnaliştilor de Investigaţie (ICIJ), posturilor de televiziune ARD, BBC şi publicaţiei britanice Guardian.

„2,6 terabiţi de date, 11,5 milioane de documente şi 214.000 entităţi offshore: Panama Papers reprezintă cea mai semnificativă scurgere de informaţii la care au avut vreodată acces jurnaliştii”, a anunţat duminică Sueddeutsche.

Conform postului german de televiziune ARD, documentele evaluate constau în emailuri, extrase de cont, copii după paşapoarte şi alte documente. Pe lângă dezvăluirea activităţilor offshore desfăşurate de 140 politicieni şi oficiali de rang înalt din întreaga lume, datele includ şi numele unor spioni, traficanţi de droguri şi alţi infractori. Numeroase celebrităţi şi sportivi de top au profitat de avantajele companiilor offshore.

Georg Mascolo, care a coordonat ancheta de la Sueddeutsche Zeitung şi două posturi germane de televiziune, a afirmat duminică seara că se aşteaptă ca dezvăluirile privind paradisurile fiscale să fie destul de „explozive” şi să apară noi surprize. Acestea vor fi prezentate în zilele următoare în presa germană şi sunt „remarcabile, deoarece nu a mai existat niciodată posibilitatea de a pătrunde atât de adânc în activitatea acestor paradisuri fiscale”, susţine Mascolo.

Guvernul panamez a dat publicităţii o declaraţie în care susţine că a urmat o politică de „toleranţă zero” în toate domeniile privind serviciile financiare sau juridice care nu sunt au un nivel ridicat de transparenţă.

Documentele din Panama Papers acoperă perioada anilor ’70 până în primăvara acestui an. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata