Pandantiv de piatră, vechi de aproximativ 20.000 de ani, descoperit de arheologi dâmboviţeni la Poiana Cireşului-Piatra Neamţ

Un pandantiv de piatră, vechi de aproximativ 20.000 de ani, a fost descoperit de arheologi dâmbovițeni în situl Poiana Cireșului-Piatra Neamț, se arată într-un comunicat de presă al Complexului Muzeal Curtea Domnească Târgoviște, remis joi.

Este al doilea pandantiv cu o astfel de vechime descoperit în situl Poiana Cireșului. Un altul, tot din piatră, a fost găsit anul trecut și este expus la Muzeul Evoluției Omului din Târgoviște.

”În data de 13.08.2014, în situl Poiana Cireșului-Piatra Neamț a fost descoperit un nou pandantiv din piatră, în partea superioară a nivelului Gravetian I, vechi de circa 19.000 — 20.000 de ani. Pandantivul este realizat dintr-o rocă silicioasă, care, din cauza condițiilor din deposit, a devenit ușor friabilă. Acest lucru a afectat destul de mult detaliile inițiale ale pandantivului, partea superioară a orificiului de suspendare fiind chiar distrusă”, se arată în comunicatul Complexului Muzeal Curtea Domnească Târgoviște.

Conform sursei citate, acest obiect de podoabă se ridică la valoarea artistică a celui descoperit anul trecut, în același nivel al sitului. Pandantivul descoperit anul trecut își schimbă culoarea când e umezit, devine verde deschis, este bogat ornamentat, pe circumferință având 23 de incizii.

”Este, totuși, foarte important, pentru că este al patrulea pandantiv din piatră de circa 20.000 de ani vechime descoperit în România”, se mai spune în comunicatul Complexului Muzeal Curtea Domnească Târgoviște.

Cercetările de la Poiana Cireșului se desfășoară sub egida Complexului Național Muzeal Curtea Domnească Târgoviște, prin responsabil de șantier Elena-Cristina Nițu și directorul instituției, Ovidiu Cîrstina, cu participarea studenților Universității Valahia din Târgoviște sub coordonarea prof. univ. dr. Marin Cârciumaru, a Complexului Județean Muzeal Neamț și cu sprijinul financiar al Asociației Geto-Dacii. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata