Papa Francisc, despre o eventuală demisie: „I-aş cere lui Dumnezeu să-mi spună ce ar trebui să fac”

Papa Francisc nu exclude posibilitatea ca într-o zi să ia în considerate o demisie, așa cum s-a întâmplat cu predecesorul său, Benedict al XVI-lea, a explicat el într-un interviu apărut vineri, subliniind în același timp că „i-ar cere lui Dumnezeu să-l lumineze dacă va veni un astfel de moment”, informează AFP.

Într-un interviu pentru cotidianul catalan La Vanguardia și pentru postul spaniol de televiziune Cuatro, Papa, în vârstă de 77 de ani, a spus că Joseph Ratzinger nu a încălcat tradiția atunci când a renunțat la sarcinile sale, la 11 februarie 2011.

„Papa Benedict a făcut un mare gest, a deschis o ușă. Benedict nu a încălcat tradiția, el a creat de fapt o instituție, cea a eventualilor papi emeriți (…) Aș face același lucru ca el, i-aș cere lui Dumnezeu să mă lumineze, dacă ar veni un astfel de moment, și să-mi spună ce ar trebui să fac. Și sunt sigur că îmi va spune!”, a afirmat el.

Papa Francisc nu a precizat că ar fi decizia sa dacă s-ar afla într-o astfel de situație, din cauza stării sale de sănătate sau a diminuării capacităților sale. Însă nu a exclus o demisie, salutând chiar această nouă „instituție a eventualilor papi emeriți”.

De asemenea, în același interviu, Papa Francisc a condamnat fundamentalismul religios, ‘minoritar’: „Mesajul fundamentalistului este să vadă unde poate lovi, cel puțin ideologic (…) Și printre creștini avem grupuri fundamentaliste”.

Invocând Războiul de Treizeci de Ani (1618-1648), suveranul pontif a spus că astfel de violențe între protestanți și catolici ‘sunt astăzi inimaginabile’.

Într-un alt moment, el a afirmat că ‘rugăciunea sa este evreiască’, datorită ‘rădăcinilor evreiești ale creștinismului’: „Mă rog în fiecare zi spunând Oficiul Divin, cu Psalmii lui David. Recit 150 de psalmi într-o săptămână. Prin urmare, rugăciunea mea este evreiască”.

El a denunțat antisemitismul care „rezidă mai curând în curentele politice de dreapta decât în cele de stânga”: „Există în continuare negări ale Holocaustului, este o nebunie. Nu știu cum se face că există așa ceva”.
Papa s-a declarat „convins că persecuțiile împotriva creștinilor sunt mai puternice decât în primele secole ale Bisericii”. „Există astăzi mai mulți martiri creștini decât atunci. Nu este o fantezie, am cifre”, a spus el. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata