Papa Francisc i-a declarat sfinţi pe Ioan al XXIII-lea şi Ioan Paul al II-lea

Papa Francisc i-a declarat sfinţi duminică, 27 aprilie, în Piaţa Sf. Petru, pe Ioan al XXIII-lea şi Ioan Paul al II-lea, în faţa unei mulţimi de sute de mii de credincioşi veniţi din întreaga lume, relatează AFP.

”Îi declarăm şi îi definim sfinţi pe preafericiţii Ioan al XXIII-lea şi Ioan Paul al II-lea, îi trecem în rândul sfinţilor şi stabilim ca, în toată Biserica, ei să fie cinstiţi cu evlavie printre sfinţi”, a declarat solemn papa argetininian, aclamat imediat de mulţime, în timp ce clopotele răsunau în tot oraşul Roma.

Cardinalul Angelo Amato, Prefect pentru Cauza Sfinţilor, a formulat cererea de trei ori, pentru a marca astfel solemnitatea demersului: ‘Sfinte Părinte, Sfânta Biserică, încrezătoare în promisiunea Domnului de a trimite asupra ei Spiritul Dreptăţii, îl roagă pe Sanctitatea Voastră să binevoiască să îi treacă pe aceşti fii aleşi în rândul sfinţilor.’

Papa a răspuns prin formula tradiţională, rostită în latină, limba Bisericii: ‘În cinstea Sfintei Treimi, prin proslăvirea credinţei catolice şi preamărirea vieţii creştine, cu autoritatea Domnului Nostru Iisus Hristos, a Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, după ce am reflectat adânc, am invocat în repetate rânduri ajutorul lui Dumnezeu şi am ascultat opinia fraţilor noştri întru episcopat, îi declarăm şi definim sfinţi pe preafericiţii Ioan al XXIII-lea şi Ioan Paul al II-lea, îi trecem în rândul sfinţilor şi stabilim ca, în toată Biserica, ei să fie cinstiţi cu evlavie printre sfinţi’.

Francisc l-a îmbrăţişat înainte pe Benedict al XVI-lea, aflat în primul rând printre cardinali. Papa emerit Benedict al XVI-lea a sosit duminică dimineaţa în Piaţa Sfântul Petru, la ceremonia de canonizare a papilor Ioan Paul al II-lea şi Ioan al XXIII-lea.

Cu o jumătate de oră înainte de începerea ceremoniei, fostul suveran pontif german, sprijinindu-se în baston, îmbrăcat în alb şi purtând mitră, i-a salutat pe cardinalii şi episcopii prezenţi, ridicând mâinile în semn de bucurie şi comuniune. S-a aşezat apoi în rândurile de scaune din stânga altarului, urmând să slujească şi el, dar nu alături de Papa Francisc, pentru a nu exista confuzii. Benedict al XVI-lea nu mai este papă şi nu mai are niciun rol oficial.

Prezenţa sa la acest moment istoric pentru Biserica Catolică, în contextul în care trăieşte discret la Vatican de la retragerea de anul trecut, amplifică valoarea excepţională a evenimentului la care au fost aşteptate aproape un milion de persoane.

Cardinalul Joseph Ratzinger, în calitate de Prefect al Congregaţiei pentru Doctrina Credinţei, a fost unul din cei mai apropiaţi colaboratori ai Papei Ioan Paul al II-lea, fiind strâns legat de majoritatea deciziilor Suveranului Pontif. În calitate de ‘peritus’ (expert) al cardinalului de Koln Josef Frings, el a participat cu idei novatoare la Conciliul Vatican II (1962-1965), lansat de Ioan al XXIII-lea.

Cei doi papi coexistă cordial de la alegerea lui Francisc în Pontificat, în martie 2013, după retragerea spectaculoasă a lui Benedict al XVI-lea, în luna februarie acelaşi an. Ei locuiesc la câteva sute de metri unul de celălalt în cel mai mic stat din lume.

Papa emerit îşi ţine promisiunea de a nu se amesteca în afacerile succesorului său, însă a acceptat să-şi exprime opinia când i se cere. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata