Papa Francisc va oficia, pentru prima dată, căsătorii la Vatican

Papa Francisc va oficia, pentru prima dată, mai multe căsătorii la Vatican, cu puțin timp înainte de deschiderea unui sinod al episcopilor, axat pe familie și mariajul catolic, a anunțat vineri agenția specializată pe probleme ale Vaticanului I.Media, citată de AFP.

Jorge Bergoglio, care este și Episcop de Roma, va oficia căsătoria a circa 20 de cupluri din Dieceza Romei în Biserica Sf. Petru.

Doar Ioan Paul al II-lea a oficiat mai multe căsătorii în public, cu ocazia primei ediții a Întâlnirii mondiale a familiilor, care a avut loc la Vatican în octombrie 1994.

Papa Francisc face referire foarte des la familie și căsătorie, dar el se arată mult mai deschis și realist decât predecesorii săi în ce privește dificultățile pe care acestea le pot întâmpina, vorbind despre femei abandonate și despre mariaje eșuate, încheiate fără un angajament inițial chibzuit, de conveniență.

Una dintre marile mize ale viitorului sinod, care se va deschide în octombrie, este situația persoanelor divorțate care s-au recăsătorit, problemă ce divizează Biserica Catolică. În prezent, cei care rup legământul sacru al căsătoriei unice și indisolubile încalcă legea Bisericii și nu pot merge să se împărtășească. Papa pare să fie în tabăra celor care vor o relaxare a legii în favoarea lor, respectând dogma.

Pe 14 februarie, cu ocazia Sf. Valentin, Papa Francisc a prezidat o întâlnire inedită, cu mii de persoane logodite din întreaga lume, în Piața Sf. Petru. El vorbește deseori despre problemele cuplului, punând accentul pe iertare chiar și atunci când ”zboară farfuriile” (aluzie la certurile în cuplu — n.red.) , a subliniat sursa. Papa a certat cuplurile de creștini ”care nu vor copii” în numele ”culturii bunăstării” și preferă să-și îndrepte afecțiunea asupra a ”două pisici”, sau ”să plece să descopere lumea” în vacanță, sau ”să aibă o vilă la țară”. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata