Parabere Forum – un for internaţional dedicat rolului femeii în gastronomie

Forumul Parabere s-a desfășurat duminică și luni la Bilbao cu obiectivul de a plasa femeia în centrul lumii gastronomice și a-i evidenția implicarea într-un domeniu larg, de la cultivarea produselor bio, la distribuirea lor în magazine și până la prepararea lor în restaurante, unde femeile chef pregătesc mâncăruri rafinate pentru clienți selecți, relatează online ziarul El Pais.

Reuniunea a scos în evidență câteva povești de succes din acest domeniu, cum sunt, de exemplu, artista culinară columbiană Leonor Espinosa, care ajută comunitățile indigene să dezvolte și să-și comercializeze produsele tradiționale, americanca Jessamyn Rodríguez care lucrează cu femei imigrante la Hot Bread Kitchen, un centru de panificație care își distribuie produsele unui număr de 70 de restaurante și magazine, australianca Gayle Quarmby, implicată în comerțul cu ingrediente naturale și inițierea aborigenilor în tainele horticulturii și industriei alimentare, sau portugheza Isabel Soares care luptă împotriva risipei de alimente.

Parabere Forum recunoaște și sprijină munca incredibilă a acestor persoane care, prin acțiunile lor, transformă, în tăcere, lumea prin forța gastronomiei, a declarat președinta organizației non-profit care promovează acest for internațional, ziarista hispano-franceză María Canabal.

Numele forului este un omagiu adus renumitei bucătărese din Bilbao María Mestayer de Echagüe, cunoscută în lumea gastronomiei sub pseudonimul de „Marquesa de Parabere”. Pasionată de istoria culinară, ea a deschis două restaurante și a publicat cărți de bucate în anii 30 și 40, cea mai cunoscută fiind La cocina completa (Espasa Calpe, 1933).

Pe măsură ce femeile din acest sector își vor împărtăși experiențele și poveștile de succes, se vor reduce problemele și breșa legată de gen în sectorul gastronomiei, sunt de părere organizatorii. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata