Parlamentul Bulgariei va fi dizolvat la 6 august; alegeri parlamentare anticipate stabilite pentru 5 octombrie

Parlamentul Bulgariei va fi dizolvat la 6 august, iar data alegerilor legislative anticipate a fost stabilită pentru 5 octombrie, a declarat duminică seara președintele Rosen Plevneliev, după mai bine de patru ore de consultări cu liderii partidelor politice, informează Reuters și ITAR-TASS.

‘În situația actuală, este imposibil de format un alt guvern. Demisia guvernului se va desfășura în conformitate cu legislația actuală, ținând cont de timpul necesar pentru consultări și formarea unui cabinet de miniștri provizoriu”, a subliniat Plevneliev.

Începând cu 6 august, parlamentul va fi dizolvat și va fi numit un guvern provizoriu, a mai indicat acesta, după negocieri.

În același timp, potrivit Reuters, președintele bulgar a asigurat că instituțiile de stat și partidele politice susțin pe deplin eforturile de stabilizare a sectorului bancar și cetățenii bulgari nu au niciun motiv să se teamă pentru economiile lor.

Banii cetățenilor și ai întreprinderilor investiți în sectorul bancar din Bulgaria sunt în siguranță și garantați. Băncile vor continua să funcționeze în regim normal”, a afirmat președintele Rosen Plevneliev, după discuțiile purtate cu lideri politici, ministrul de finanțe și șeful Băncii Centrale.

Vineri, First Investment Bank — a treia cea mai mare bancă din Bulgaria — și-a închis toate filialele până luni din „rațiuni organizatorice”. Decizia a fost luată după ce deponenții au retras în câteva ore circa 800 milioane de leva (556 milioane dolari), iar acțiunile băncii au scăzut la Sofia la 24%.

„Banca a devenit obiectul unui atac criminal fără precedent, sub formă de zvonuri și declarații publice malware”, a declarat serviciul de presă al băncii.

Banca Centrală a Bulgariei a declarat că această „presiune informațională” asupra băncilor bulgare nu este nimic mai mult decât o încercare de a destabiliza țara. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata