Parlamentul European a votat în favoarea liberalizării regimului vizelor pentru cetăţenii Republicii Moldova

Parlamentul European a votat joi în favoarea liberalizării regimului vizelor pentru cetăţenii Republicii Moldova deţinători de paşapoarte biometrice, plenul PE adoptând cu 460 de voturi pentru, 40 împotrivă şi 10 abţineri raportul privind ‘Regimul vizelor pentru resortisanţii ţărilor terţe’, al eurodeputatei Tanja Fajon, din grupul S&D.

Republica Moldova este prima ţară din Parteneriatul Estic care va beneficia de liberalizarea regimului vizelor. După aprobarea PE, Consiliul ar urma să aprobe oficial regulamentul amendat, cel mai târziu în luna aprilie, după verificarea legală a textelor în toate limbile. Apoi decizia de eliminare a vizelor de călătorie pentru cetăţenii Republicii Moldova va intra în vigoare la 20 de zile de la publicarea regulamentului în Jurnalul Oficial al UE.

În condiţiile în care regulamentul din 2001 privind vizele enumeră statele non-membre UE care au nevoie de viză pentru a călători în spaţiul Schengen, aşa-numita ‘listă negativă’, precum şi statele ai căror cetăţeni nu au nevoie de viză, ‘lista pozitivă’, revizuirea votată de plenul PE presupune practic mutarea Republicii Moldova de pe lista negativă pe cea pozitivă.

Raportoarea Tanja Fajon, din grupul S&D, a declarat că ziua de azi este una istorică pentru cetăţenii moldoveni, care vor putea să meargă fără vize în UE din această vară. ‘Republica Moldova a îndeplinit toate criteriile pentru a fi exceptată de la regimul vizelor, încheind o muncă importantă. Această procedură lungă şi dificilă a ajuns la capăt şi rezultatul va fi important pentru tineri şi pentru toţi ceilalţi cetăţeni’, a precizat ea în cadrul dezbaterii premergătoare votului, care a avut loc joi dimineaţă.

Ea a mai menţionat că este mândră că a fost raportor la regimul vizelor pentru R. Moldova, subliniind că liberalizarea regimului vizelor este cu atât mai importantă, cu cât această ţară speră să semneze Acordul de asociere cu UE în luna august.

Comisarul european pentru impozitare şi uniune vamală, audit şi antifraudă, Algirdas Semeta, care a reprezentat Comisia Europeană la dezbatere a declarat că ‘oferirea posibilităţii de a călători fără vize în UE cetăţenilor moldoveni deţinători de paşapoarte biometrice este o îndeplinire a angajamentelor UE luate în cadrul dialogului privind vizele cu R. Moldova, în condiţiile în care ţara şi-a îndeplinit angajamentele şi respectă toate condiţionalităţile stabilite în Planul de acţiune pentru liberalizarea vizelor’.

Raportorul din partea PPE pe acest dosar, Marian Jean Marinescu, a afirmat în plenul PE că cetăţenii din R. Moldova merită să călătorească fără vize în UE.

‘Rapoartele de evaluare elaborate de Comisie au arătat că Republica Moldova şi-a îndeplinit angajamentele, în unele cazuri chiar le-a depăşit. Autorităţile din Moldova, cetăţenii, au depus eforturi mari. Coaliţia proeuropeană de la Chişinău cred că merită toată aprecierea pentru că a rezistat în faţa unor presiuni foarte mari, atât din interior, cât şi din exterior. Votul de astăzi va arăta că Uniunea îşi respectă angajamentele, pe măsura eforturilor depuse de parteneri. Moldova devine primul stat din vecinătatea estică care beneficiază de această facilitate de liberalizare a vizelor’, a declarat eurodeputatul PDL.

El a subliniat că este important ca instituţiile europene să se asigure că R. Moldova rămâne în continuare angajată pe drumul european. ‘‘UE trebuie să se implice în clarificarea situaţiei din Transnistria. Formatul actual 5+2 nu a adus rezultatele scontate. Cred că trebuie regândită această formulă şi cred că Uniunea trebuie să primească un rol extrem de important. Cred că presiunile din exterior trebuie să înceteze, cred că Federaţia Rusă trebuie să-şi retragă ultimele trupe din Transnistria, lăsând în felul acesta cetăţenii din Moldova să decidă singuri drumul pe care doresc să-l ia’, a mai declarat Marian Jean Marinescu.

Europarlamentarul PSD Ioan Enciu a subliniat în intervenţia sa că votul de joi privind eliminarea obligativităţii vizelor pentru cetăţenii Republicii Moldova are o semnificaţie majoră în contextul evoluţiilor din vecinătatea estică a UE.

‘Propunerea Comisiei Europene de a transfera Republica Moldova de pe lista negativă pe cea pozitivă în domeniul vizelor recunoaşte progresele realizate de autorităţile de la Chişinău în ultimii trei ani şi jumătate. R. Moldova este prima ţară a Parteneriatului Estic care îndeplineşte toate condiţiile privind liberalizarea vizelor. După parafarea Acordului de Asociere, cetăţenii moldoveni se vor bucura în curând de avantajele unui drept fundamental al proiectului european: libera circulaţie’, a declarat Ioan Enciu.

În cadrul dezbaterii consacrate politicii UE în materie de vize, europarlamentarul român a pledat pentru solidaritatea activă a ţărilor UE în vederea integrării României şi Bulgariei în spaţiul Schengen. ‘În noul context geopolitic pe cale de definire, devine imperios necesară o politică în materie de vize comună, coerentă şi corectă. Iar aceasta înseamnă, înainte de toate, integrarea României şi Bulgariei în spaţiul Schengen, pentru a pune capăt unei divizări injuste şi frustrante în interiorul Uniunii”, a mai spus Ioan Enciu.

La rândul ei, eurodeputata Renate Weber a afirmat că liberalizarea vizelor pentru cetăţenii Republicii Moldova este un pas normal, care ar recunoaşte eforturile de reformă ale instituţiilor şi ale cetăţenilor moldoveni, în vederea integrării europene.

Politica de vize a UE reprezintă un rezultat imediat şi concret al parteneriatelor pe care le construim şi al angajamentelor reciproce pe care le semnăm cu ţări terţe. Este important să ne ţinem promisiunile privind ţările cu care avem un astfel de angajament, iar Republica Moldova este una dintre aceste ţări’, a spus eurodeputata PNL Renate Weber în cadrul dezbaterii de joi dimineaţă.

Renate Weber a reamintit faptul că, ‘în ultimele luni, Moldova a fost expusă la presiuni multiple şi la o serie de sancţiuni, provenind în special din Rusia‘.

‘Aceste acţiuni au fost menite să sporească tensiunile din societatea moldovenească şi au avut un impact negativ asupra economiei, cu scopul de a descuraja angajamentul ţării faţă de integrarea europeană. Cu toate acestea, guvernul şi poporul Moldovei nu şi-au redus eforturile de promovare a valorilor europene. Hotărârea lor de a pune în aplicare reforme dure şi dificile a rămas fermă şi au făcut o alegere clară spre integrarea europeană’, a declarat eurodeputata PNL.

‘Liberalizarea vizelor pentru cetăţenii Republicii Moldova nu este altceva decât un pas normal, dovedind astfel – cu această realizare extrem de tangibilă – angajamentul Uniunii de a întări legăturile cu ţara lor! Haideţi să dovedim că suntem mai mult decât o Europă de cuvinte şi promisiuni, suntem o Europă de acţiune!’, a încheiat Renate Weber.

Monica Macovei, preşedinta Delegaţiei la Comisia parlamentară de cooperare UE-Moldova, a afirmat la rândul ei în plen că ‘este un moment istoric’ pentru cetăţenii Republicii Moldova şi pentru Parlamentul European.

‘Liberalizarea vizelor este un succes al guvernării proeuropene de la Chişinău şi al eforturilor cetăţenilor Republicii Moldova. Dragii mei, vă aşteptăm cu inima deschisă’, a mai spus eurodeputata PDL. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata