Parlamentul European cere, într-o rezoluţie simbolică, dezmembrarea Google

Parlamentul European a adoptat joi cu o largă majoritate o rezoluție simbolică prin care solicită dezmembrarea gigantului american al internetului Google, relatează AFP.

În rezoluție, Parlamentul European cere statelor membre și Comisiei Europene „să elimine barierele care împiedică dezvoltarea pieței unice digitale”. Eurodeputații subliniază, de asemenea, „nevoia de a preveni abuzul de poziție dominantă din partea companiilor online, prin aplicarea regulilor UE privind competiția și prin deconectarea motoarelor de căutare de la alte servicii comerciale”, se arată într-un comunicat al PE.

În rezoluție se cere „Comisiei să ia în considerare propuneri în vederea separării motoarelor de căutare de alte servicii comerciale”.

Textul a fost aprobat cu 384 de voturi la 174 și 56 de abțineri.

Rezoluția subliniază că „piața de căutare online are o importanță specială pentru asigurarea condițiilor de competitivitate în cadrul pieței unice digitale”, salutând angajamentul Comisiei de a investiga mai mult practicile motoarelor de căutare.

Documentul solicită de asemenea Comisiei „să prevină orice abuz în marketingul serviciilor interconectate de către operatorii motoarelor de căutare”, subliniind importanța căutării online non-discriminatorii. „Indexarea, evaluarea, prezentarea și ierarhizarea de către motoarele de căutare trebuie să fie obiective și transparente’, spun eurodeputații.

Având în vedere rolul motoarelor de căutare pe internet în „comercializarea exploatării secundare a informațiilor obținute” și nevoia de a aplica regulile UE privind competiția, eurodeputații mai cer Comisiei „să aibă în vedere propuneri pentru deconectarea motoarelor de alte servicii comerciale”, pe termen lung.

Parlamentul European adoptă în fiecare an zeci de rezoluții pentru a aduce unele subiecte în atenția Comisie, care deține monopolul inițiativei legislative în UE.

Această inițiativă, intitulată ‘Rezoluție pentru apărarea drepturilor consumatorilor pe piața digitală’, a atras în mod special atenția deoarece atacă direct — fără a-l numi — gigantul american al internetului, scrie AFP.

„Vrem să transmitem un semnal puternic Comisiei Europene, dar și companiilor americane precum Google și, în final, cetățeanului”, a explicat la începutul acestei săptămâni eurodeputatul socialist belgian Marc Tarabella.

SUA și-au exprimat în ultimele zile ‘preocuparea’ față de această inițiativă, prin vocea purtătorului de cuvânt al Misiunii americane la UE.

Comisia Europeană a deschis o anchetă în noiembrie 2010 împotriva Google pentru abuz de poziție dominantă. Gigantul american este acuzat în special că afișează pe paginile sale propriile servicii specializate, în detrimentul motoarelor de căutare concurente. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata