Parlamentul European votează pentru eliminarea taxelor de roaming din decembrie 2015

Parlamentul European a adoptat joi, 3 aprilie, în cadrul minisesiunii plenare de la Bruxelles, o propunere legislativă privind „pachetul telecomunicaţii” care prevede ridicarea taxelor de „roaming’ pentru utilizarea telefoanelor mobile într-un alt stat membru începând cu 15 decembrie 2015 şi ca furnizorii de acces la internet să nu poată bloca sau încetini serviciile.

Raportul a fost votat cu 534 de voturi pentru, 25 împotrivă şi 58 de abţineri.

„Votul de azi reprezintă un pas important pentru consolidarea pieţei unice a telecomunicaţiilor”, a declarat raportoarea Pilar del Castillo Vera, din grupul PPE.

Parlamentul vrea abolirea, până la 15 decembrie, a preţurilor cu amănuntul pentru serviciile de roaming pentru a suna, a trimite mesaje şi pentru utilizarea internetului, precum şi îmbunătăţirea gestiunii spectrului radioelectric pentru a dezvolta 4G şi 5G în toată Europa, a adăugat ea.

„Am obţinut garanţii suplimentare pentru a menţine deschiderea internetului, asigurând că utilizatorii pot folosi aplicaţiile şi serviciile pe care le doresc, precum şi pentru consolidarea internetului ca factor cheie pentru competitivitate, creştere economică, locuri de muncă, dezvoltare socială şi inovaţie”, a mai spus Pilar del Castillo Vera.

Eurodeputaţii vor reguli clare pentru a preveni ca furnizorii de acces la internet să promoveze unele servicii în defavoarea altora. Regulatorul UE pentru telecomunicaţii, BEREC, a raportat că mai mulţi furnizori de acces la internet au blocat sau au încetinit servicii de tipul Skype, utilizat pentru efectuarea de apeluri telefonice prin internet.

Furnizorii de acces la internet ar putea oferi în continuare servicii specializate de mai bună calitate, cum ar fi video la cerere şi aplicaţii de clouding, atâta vreme cât aceste servicii nu sunt furnizate ‘în detrimentul disponibilităţii sau calităţii serviciilor de acces la internet’ oferite altor companii sau servicii.

Lista Comisiei Europene privind cazurile ‘excepţionale’ în care furnizorii de acces la internet ar putea fi îndreptăţiţi să blocheze sau să încetinească internetul a fost scurtată de Parlamentul European. Eurodeputaţii spun că aceste practici ar trebui permise doar pentru a implementa o decizie a tribunalului, pentru a asigura securitatea reţelei sau congestiile temporare ale acesteia. Dacă se recurge la astfel de „măsuri de administrare a traficului”, ele trebuie să fie ‘transparente, nediscriminatorii şi proporţionate’ şi ‘nu trebuie menţinute mai mult decât este necesar’, mai spun ei.

Eurodeputaţii au modificat textul şi în sensul de a interzice taxele „roaming” — taxe suplimentare pentru utilizarea unui telefon mobil pentru a suna, a trimite mesaje sau a accesa internetul într-un alt stat membru — peste tot în UE, începând cu 15 decembrie 2015. În cazul utilizării abuzive a serviciilor de roaming, ar putea fi totuşi aplicate unele taxe limitate, în mod excepţional, stipulează propunerea.

PE subliniază că accesul la internet ar trebui să fie asigurat în concordanţă cu principiul „neutralităţii internetului”, care presupune ca tot traficul internet să fie tratat în mod egal, fără discriminare, restricţii sau interferenţe, independent de cel care trimite sau de cel care primeşte, de tip, conţinut, aparat, serviciu sau aplicaţie.

Legislativul comunitar a votat în primă lectură propunerea legislativă, pentru a consolida activitatea desfăşurată până acum şi a o transfera Parlamentului viitor, care poate continua activitatea desfăşurată în legislatura actuală.

Comisarul european pentru agenda digitală, Neelie Kroes, a salutat votul din PE. „În 2010 am promis să pun capăt cheltuielilor de roaming până la sfârşitul lui 2015, iar acum suntem la un pas depărtare de obţinerea acestui rezultat. Dincolo de această barieră foarte vizibilă a roaming-ului, suntem aproape de a înlătura multe alte bariere pentru ca europenii să se poată bucura liber şi omogen de comunicaţii oriunde se află”, a declarat Neelie Kroes, citată într-un comunicat al CE. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata