Pasionaţii de sporturi cu motor de la Ralioţii, faţă în faţă cu o nouă provocare – Ulan Bator

Petronela Sterea, Cristian Cotan și Răzvan Marcu sunt trei tineri prieteni care s-au reunit sub numele de Ralioții, pentru o nouă provocare: să participe la raliul umanitar de 15.000 de kilometri până în Ulan Bator.

Mongol Rally a fost înființat în 2004 de un grup de prieteni pentru care călătoria și aventura făceau parte din rutina zilnică, numindu-se The Adventurists. Regulile raliului sunt următoarele: Londra (sau Praga) până în Ulan Bator, unica restricție fiind capacitatea motorului, care nu trebuie să depășească 1.000 cm cubi. Cum și pe unde va ajunge acolo își alege fiecare echipă. Acestea au la dispoziție șase săptămâni pentru a ajunge la destinație.

Ralioții vor pleca în Mongolia din Praga, pe 22 iulie și speră că lucrurile vor fi cât se poate de aventuroase. Dacă Răzvan Marcu și Cristian Cotan știu că au intrat în această aventură pentru că iubesc și practică sporturile cu motor, Petronela Sterea — copilotul — spune că a făcut această alegere pentru a ieși din zona de confort. Ralioții vor participa la raliul umanitar pentru a strânge fonduri pentru secția de oncologie a Spitalului de Pediatrie „Marie Curie” și pentru Christina Noble Children’s Foundation din Ulan Bator.

Răzvan Marcu (27 de ani) și Cristian Cotan (28 de ani) sunt pasionații de mașini ai echipei. Dacă Răzvan preferă cursele enduro, Cristian este fanul raliurilor de amatori.

„Este o experiență unică, e o aventură pe care nu știu dacă sunt capabilă să mi-o asum, dar încerc. E ceva care nu e confortabil și vreau să trec de limita asta de confort pe care o am”, a declarat Petronela Sterea (26 de ani) .

„Vezi alte locuri, o altă cultură și avem ocazia de a ne juca rolul în cauze pe care în mod normal nu am putea să le susținem”, a declarat  Cristian Cotan.

Pe traseul Ralioților sunt înscrise, în cea de-a doua jumătate a călătoriei, țări în care rusa este limba oficială. „O să încercăm să desenăm, să ne descurcăm să cerem indicații”, spune Cristian.

Tinerii se vor ghida atât cu ajutorul GPS-ului, cât și cu ajutorul hărților. Cel mai lung drum pe care Cristian Cotan și Răzvan Marcu l-au făcut „dintr-o bucată” a fost din Munții Alpi până în România, fără oprire. „Cam 1.600 de kilometri de mers și fără schimbare de șofer”, completează Cristian Cotan.

Când vine vorba de semne de întrebare legate de cele șase săptămâni de drum, acesta spune: „Suntem siguri de unde plecăm și unde trebuie să ajungem. În rest… e o aventură și, ca orice aventură care se respectă, există mult, mult loc pentru neprevăzut”.

Ralioții spun că au ascultat povești despre acest raliu de la predecesorii lor din Dacioții, echipă care a parcurs acest drum în 2012. Tinerii vor prezenta în iulie mașina cu care vor pleca la drum, despre care Răzvan Marcu spune succint că trebuie „să-și respecte ce are de făcut”.

Pentru Mongol Rally, Ralioții au nevoie de o sumă între 15.000 și 17.000 de euro, pe care speră să o obțină din diferite sponsorizări.

Miercuri, cei de la Ralioții s-au întâlnit cu susținătorii lor la The Institute Cafe, unde a fost prezentat spectacolul de teatru „One Life Show” de Mihai Ignat. Banii strânși din vânzarea de bilete la spectacol vor fi donați Secției de oncologie a Spitalului de Pediatrie „Marie Curie”.

Tot miercuri, Ralioții au anunțat că echipa lor va mai avea un component, Vali Coșa (26 de ani). „Nu a trebuit să îl conving pe Vali. I-am zis ce facem și a întrebat ‘Cum, fără mine?'”, a povestit Petronela Sterea.

(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata