Pastă de peşte şi bomboane cu ciocolată, vişine şi fructe confiate – secretul unor delicatese

O rețetă culinară extrem de simplă, dar delicioasă a rămas în memoria artiștilor de la Opera Națională Română din Timișoara, de aceasta legându-se și o întâmplare nostimă.

Pentru prima serată la care Corneliu Murgu a participat în calitate de director al Operei Naționale Române din Timișoara, artiștii i-au cerut colegei lor, Stella Lucia Dinulescu, să pregătească o delicatesă, pentru că era cunoscută ca fiind o adevărată maestră în arta culinară.

Preparatele cu care aceasta a cucerit întotdeauna publicul ‘gurmand’ au fost sandvișurile cu pastă de pește și bomboanele din biscuiți cu ciocolată și cu vișine îmbibate în alcool.

”Este o rețetă care se prepară repede și este ieftină. Eu folosesc întotdeauna mai multe feluri de pește fin din conserve: ton mărunțit și file, macrou mărunțit și file, sardine”, spune artista.

Pentru ca vreo 20 de persoane să se bucure de câte-o astfel de gustare sunt necesare câte trei cutii de conserve din sortimentele amintite.

Se zdrobesc, dar nu se fac pastă, ci trebuie să rămână și bucăți mai mărișoare de pește. Se amestecă totul cu un pachet de unt-spumă, adică ținut la temperatura camerei pentru ca să se omogenizeze bine cu compoziția de pește. Se mai pot adăuga în umplutură și 2-3 gălbenușuri fierte și zdrobite. Toate aceste ingrediente au nevoie de gustul acrișor de lămâie.

”Secretul meu este că nu folosesc zeama de la lămâie, pentru că ar începe să curgă compoziția, ci pun sare de lămâie, după gust, iar dacă este nevoie, adaug și puțină sare. În felul acesta, compoziția este gustoasă și rămâne fermă’‘, explică artista.

Feliile de pâine se ung cu un strat subțire de maioneză sau de unt, peste care se pune compoziția și se ornează cu câte o frunzuliță de pătrunjel, eventual și cu o felie de măsline naturale Kalamata.

”Întotdeauna am avut succes cu această rețetă. Nu știu de ce, dar mulți mi-au cerut-o, au încercat-o acasă, dar au spus că nu avea gustul pe care l-am dat eu. Probabil că au folosit doar un sortiment de pește și au adăugat zeamă de lămâie, care a făcut umplutura prea apoasă”, este de părere Stella Dinulescu.

Și pentru desert, aceasta vine cu o idee gustoasă — ”bombele dulci”.

”Pentru aceasta trebuie să avem 1/2 kg de biscuiți simpli pe care-i pisăm bine și-i înmuiem cu un sirop făcut din apă și zahăr. Apoi adăugăm 3-4 linguri de cacao și fructe confiate: caise, nelipsitele portocale, smochine, ananas.

Când toate acestea sunt frumos legate începem, cu răbdare, să facem bile din aluat, iar în mijlocul fiecărei bile ascundem câte-o vișină parfumată din vișinată. Fiecare bomboană o tăvălim prin nucă sau alune prăjite și măcinate. Se așază fiecare micuță ‘bijuterie’ dulce pe o foaie de pergament și se urmăresc să nu fie ‘atacate’ înainte de bătaia gongului”, ne spune artista.

Cu astfel de delicatese trebuia să fie întâmpinat maestrul Corneliu Murgu de către angajați, atunci când a preluat conducerea Operei Naționale Române din Timișoara. Însă….

”S-a întâmplat atunci ceva la care nici nu mă puteam gândi vreodată. Era după terminarea spectacolului, tăvile erau pregătite, și cu pește și cu bomboanele mele cu vișine, și m-am dus să-l chem pe maestrul Corneliu Murgu. Până când domnia sa a mai stat de vorbă și a primit felicitările de la admiratori și oficialități a mai trecut ceva timp. Apoi, l-am invitat și l-am condus. Când am intrat în sala în care pregătisem masa, am avut un șoc: colegii mei nu au mai putut rezista ispitei și aproape au golit tăvile”, și-a amintit Stella Dinulescu.

Artista regretă că au fost prea puține astfel de momente, atât la Filarmonica Banatul, unde pianista a fost prim solistă la harpă aproape 15 ani, cât și la Operă, unde a făcut același lucru, cam tot același număr de ani.

Acum, Stella Dinulescu este una dintre cele mai apreciate profesoare de pian din Timișoara, iar la Școala Populară de Arte, după fiecare recital-examen al elevilor săi de la clasa de Pian, îi bucură pe discipoli și pe părinții acestora cu aceleași delicatese. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata