„Păştenii”, obicei pascal desfăşurat neîntrerupt de zeci de ani

Sute de persoane din Vinerea, judetul Alba, au participat în Joia Mare la o procesiune şi la un ceremonial religios care datează din 1946, an în care preotul paroh din acea vreme a decis că „paştele” să fie dat, în comun, de localnicii care împlinesc în cursul anului respectiv vârsta de 60 de ani.

În general, în satele din Transilvania a existat şi există o concurenţă între localnici în a oferi „paştele”, respectiv pâinea şi vinul, de aceea, pentru a elimina eventualele neînţelegeri între oameni, preotul Ioan Sabău, din Vinerea, a stabilit, în urmă cu şapte decenii, ca acestea să fie date de către sătenii care în cursul anului respectiv împlinesc 60 de ani.

Aşa se face că de atunci, indiferent pe unde s-au răspândit prin ţară sau în afara ei, vinerenii în vârstă de 60 de ani revin acasă pentru a deveni ‘păşteni’, acestora revenindu-le misiunea de a pregăti şi împărţi ‘Paştile’ pentru întreaga comunitate.

Anul acesta, numărul „păştenilor” este de 58. Ei s-au adunat, joi, încă de dimineaţă, la biserică, de unde au plecat, în frunte cu preoţii, la casa „păşteanului gazdă”, unde a fost oficiată o slujbă religioasă.

Aici s-au împărţit lumânări împodobite cu verdeaţă şi panglici tricolore, care vor fi aprinse în Noaptea de Înviere, pâinea a fost pusă în desagi, iar vinul într-un butoi nou şi duse la biserică de un alai în fruntea căruia s-au aflat cei 58 de „păşteni” îmbrăcaţi în costum popular şi purtând steagul României, cel al Uniunii Europene şi prapuri bisericeşti. Acestora li s-au alăturat în procesiune familiile localnici, oficialităţi locale şi judeţene

La biserică, „păştenii” au luat parte şi la un parastas în memoria colegilor de generaţie care au murit înainte de a împlini 60 de ani.

Pregătirile pentru acest obicei debutează încă de la Bobotează, când generaţia care a organizat în anul precedent Paştile predă ‘mandatul’ celor care vor împlini în cursul anului vârsta de 60 de ani. În fiecare lună, până la Paşti, oamenii se adună şi discută problemele care trebuie organizate ca totul să iasă perfect.

În ziua de Florii, ‘păştenii’ s-au adunat la casa gazdei unde au împodobit cu verdeaţă mai multe ciubere de lemn, pe care a fost inscripţionat mesajul ‘Hristos a Înviat! Adevărat a Înviat’ şi, de asemenea, însemnele 1956 — 2016. În Miercurea din Săptămâna Mare se oficiază o sfeştanie la casa gazdei.

În Vinerea Mare, ‘păştenii’ vor participa la Slujba de Prohod şi la ocolirea bisericii din sat, iar în Duminica Paştilor, de la ora 3,00, la Slujba de Înviere şi la împărţitul Paştilor.

O săptămână mai târziu, în Duminica Tomii, oamenii se vor reîntâlni la petrecerea „Păştenilor”.

Obiceiul de la Vinerea a fost preluat ulterior şi de credincioşii din Cugir, oraş de care aparţine. Aici, anul acesta au fost 125 de „păşteni”. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata