Pasul Tihuţa şi mitul lui Dracula

Anul trecut, în luna septembrie, la iniţiativa Asociaţiei Turist în Bistriţa-Năsăud şi cu sprijinul Consiliului Judeţean, în Pasul Tihuţa a fost organizată prima ediţie a Festivalului Usturoiului, eveniment menit să crească potenţialul turistic al zonei.

Mii de oameni au participat, timp de două zile, la activităţile programate în cadrul festivalului: concursuri gastronomice, cu prepararea de bucate specifice judeţului Bistriţa-Năsăud, jocuri de mult uitate pentru copii, muzică şi dansuri tradiţionale, activităţi sportive, concerte, iar invitatul special a fost Grigore Leşe.

”Prima ediţie s-a bucurat de un neaşteptat succes. Am fost luaţi chiar şi noi prin surprindere de amploarea pe care a avut-o prima ediţie a Festivalului Usturoiului în Ținutul Contelui Dracula. A fost un eveniment iniţiat tocmai pentru a atrage turişti şi a promova astfel potenţialul turistic al zonei, încă neexploatat. Și am reuşit, având în vedere că am avut participanţi din judeţele învecinate, ba chiar şi un grup de turişti spanioli care se aflau în trecere prin zonă şi au venit să vadă ce se întâmplă la Festivalul Usturoiului. Un astfel de eveniment sau evenimente de acest gen sunt absolut necesare pentru dezvoltarea turismului.

 La acest eveniment, prima ediţie, pot să vă spun că s-au ocupat toate locurile de cazare în zonă pe o rază de 50 de kilometri. Toate restaurantele au fost pline, iar meşterii pe care i-am invitat au avut vânzări record. Asta înseamnă turism: cazare, masă, agrement, suveniruri. Iar dacă autorităţile locale nu au resurse umane pentru a organiza un astfel de eveniment, împreună cu asociaţia noastră am reuşit să scoatem din amorţeală turismul din zona Pasului Tihuţa. Avem un mit, încă neexploatat, iar coordonatele geografice din romanul ‘Dracula’ sunt din zona noastră. Nu putem rata la infinit o asemenea mină de aur. Povestea care a cucerit lumea e la noi, iar noi avem datoria de a o exploata în beneficiul nostru”, a declarat directorul festivalului, Claudia Andron.

Tot în anul 2013 şi tot în Pasul Tihuţa, s-a mai înregistrat o premieră: un descendent al scriitorului Bram Stoker a pus pentru prima dată piciorul în această zonă — de fapt, pentru prima dată în Transilvania şi în România. Stră-strănepotul scriitorului, Dacre Stoker, împreună cu autorul şi fotograful olandez Hans Corneel de Roos, a început să lucreze la un ghid de călătorii, menit să îi conducă pe turişti atât prin locurile în care a crescut şi a trăit Bram Stoker, cât şi în locuri importante menţionate în roman, cum ar fi misterioasa Școală a Diavolilor, unde contele-vampir a învăţat magia neagră.

Bineînţeles, din acest ghid nu putea să lipsească Pasul Tihuţa din judeţul Bistriţa-Năsăud, astfel că cei doi colaboratori au ajuns la sfârşitul lunii noiembrie şi în această zonă, însoţiţi de producătorul de film al Travel Channel, Aaron Sagers. Adiţional ghidului, echipa va produce şi o serie TV despre călătoria pe urmele lui Bram Stoker şi al său Dracula, iar din aceasta nu va lipsi noaptea petrecută la hotelul-castel din Tihuţa, singurul din lume care poartă numele celebrului conte-vampir. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata