Pasul Tihuţa şi mitul lui Dracula

”Aşa am aflat că ţinutul despre care vorbea contele se găseşte tocmai la hotarul dintre Transilvania, Moldova şi Bucovina, în inima Carpaţilor – una dintre cele mai sălbatice şi necercetate zone ale Europei”. (Bram Stoker, Dracula, 1897)

În urmă cu aproape 120 de ani, un irlandez a avut ideea unui roman, care avea să îl facă celebru, iar o parte din acţiune a decis să o plaseze într-o zonă din Europa în care nu fusese niciodată — şi pe care nici nu avea să o vadă vreodată, dar despre care citise mult. Scriitorul era Bram Stoker, iar al său roman ”Dracula” avea să pună definitiv pe harta lumii o zonă din judeţul Bistriţa-Năsăud care, altfel, poate ar fi rămas în memoria colectivă doar prin circulaţia grea pe vreme de iarnă: Pasul Tihuţa.

Situat la peste 1.100 metri altitudine, în Munţii Bârgăului, la limita cu judeţul Suceava, Pasul Tihuţa (Borgo Pass) este, în prezent, una dintre cele mai importante atracţii turistice ale judeţului Bistriţa-Năsăud, însă în urmă cu circa 40 de ani acolo nu exista nimic care să atragă turistul.

Pe la începutul anilor ’70, şeful turismului bistriţean de la acea vreme, Alexandru Misiuga, după ce a citit romanul ”Dracula” şi şi-a dat seama cât de mult seamănă descrierea din carte cu realitatea, a avut ideea construirii unui hotel sub forma unui castel chiar în Pasul Tihuţa.

Clădirea a fost edificată în perioada 1976 — 1983, în stilul caselor medievale, cu turn şi curte interioară. Mai mult, în municipiul Bistriţa a fost ridicat un hotel care poartă exact numele celui la care a poposit personajul Johathan Harker în drumul său spre castelul contelui Dracula: Coroana de Aur.

Hotelul din Pasul Tihuţa a trecut, după 1989, în proprietate privată, însă multă lume îl consideră, în continuare, un castel. De Halloween, Castelul Dracula este vizitat de grupuri de turişti din Statele Unite ale Americii, fani ai romanului ”Dracula”, dar şi de ruşi, sârbi sau brazilieni, petrecerea privată organizată pentru ei aici făcând deliciul televiziunilor an de an.

În urmă cu cinci ani, văzând interesul românilor pentru petrecerea de Halloween a americanilor, conducerea hotelului a decis să organizeze în aceeaşi perioadă şi un Bal al Vrăjitoarelor, la care să poată participa oricine doreşte. Astfel, sute de oameni şi copii, costumaţi cât mai divers, urcă în Pasul Tihuţa în preajma sărbătorii de Halloween şi petrec în stil draculian, din meniu nelipsind frigăruile în sânge şi vinul roşu, ”asezonate” cu spectacole de teatru, dans şi muzică şi un foc de tabără spectaculos.

Pentru a satisface pofta vizitatorilor pentru poveşti cu vampiri, la subsolul hotelului a fost amenajat şi un cavou al lui Dracula, spre care se coboară pe o scară îngustă, slab luminată, şi ai cărui pereţi au fost pictaţi cu diverse scene din roman.

Ghidul le povesteşte turiştilor despre Dracula şi legendele care circulă pe seama celebrului conte-vampir, după care adresează întrebarea ”Doriţi să îl vedeţi pe conte?”. Și în acel moment sicriul se deschide, lumina lumânării din mâna ghidului se stinge şi urmează o adevărată scenă de groază, în care turiştii simt mâini invizibile care îi cuprind din întuneric şi încep să ţipe şi să alerge spre culoarul de ieşire, în speranţa că vor scăpa cu viaţă după întâlnirea cu vampirul Dracula.

Mitul lui Dracula şi hotelul-castel din Pasul Tihuţa au făcut ca, de-a lungul anilor, zona să devină una cu potenţial pentru investitorii în turism. Au fost construite zeci de cabane şi de pensiuni, chiar şi o pârtie de schi (rămasă, însă, neomologată), iar peisajele superbe fac din Tihuţa o destinaţie de vacanţă ideală atât vara, cât şi iarna. Mai mult, accesul în trecătoare se face pe DN 17, principala cale de acces dinspre Transilvania spre Moldova, a cărei modernizare s-a terminat în urmă cu cinci ani.

În semn de recunoştinţă pentru popularitatea pe care a dat-o zonei prin romanul său, autorităţile bistriţene i-au ridicat un bust lui Bram Stoker în faţa hotelului-castel.

Balul vrajitoarelorBISTRITA NASAUDFestivalul UsturoiuluiMitul lui DraculaPasul Tihuţa
Comentarii (0)
Adaugă comentariu