Pătratul magic de la intrarea catedralei Sagrada Familia şi falsul mit masonic al lui Gaudí

Vizitatorii catedralei Sagrada Familia din Barcelona pot observa atunci când intră pe Poarta Pasiunii, în stânga intrării, un aparent tabel format din 16 căsuțe cu cifre, considerat o enigmă numerologică.

Curioșii pot verifica cum suma cifrelor, pe verticală, pe orizontală și pe diagonală, este aceeași: 33. Toate combinațiile au ca rezultat numărul 33. Întrebarea este de ce, notează ziarul catalan La Vanguardia.

Enigma se bazează pe o criptogramă cunoscută drept pătratul magic. Există multe astfel de pătrate împrăștiate în lume. Nu au întotdeauna 16 căsuțe și cifra lor însumată nu este întotdeauna 33. Dimensiunea lor variază, mai mici sau mai mari, însă numărul lor adunat trebuie să fie întotdeauna același. Este vorba întotdeauna de un joc matematic. Dar când este vorba de Sagrada Familia, apar inevitabil povestiri despre Antoni Gaudí, legende urbane și mistere legate de presupuse societăți secrete.

Astfel, sunt mulți cei care fac legătura între pătratul magic și cele 33 de grade din Masonerie și o presupusă apartenență la acest grup a lui Gaudí. Ar fi un subiect grozav pentru o carte sau un film, însă explicația, ca aproape întotdeauna, este mult mai simplă.

În primul rând pătratul magic de pe peretele catedralei Sagrada Familia nu-i aparține lui Gaudi, ci este opera lui Josep Maria Subirachs, care a sculptat Fațada Pasiunii. El a inventat pătratul și nu i-a trecut vreodată prin minte să se inspire din simbolul masonic. Numărul 33 este de fapt vârsta la care a murit pe cruce Iisus Hristos, conchide La Vanguardia. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata