Patriarhul Daniel: Schimbarea la Faţă este sărbătoarea sensului ultim al existenţei

Schimbarea la Față este sărbătoarea sensului ultim al existenței, a afirmat, miercuri, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române (BOR), Daniel, în cuvântul de învățătură rostit la Sfânta Liturghie oficiată la Catedrala Patriarhală.

„Schimbarea la Față este și sărbătoarea sensului ultim al existenței, și anume că omul, cerul și pământul, aceste realități nu sunt făcute pentru moarte, ci pentru slavă veșnică, pentru că la a doua venire a Mântuitorului Iisus Hristos cerul și pământul se vor preface într-un cer nou și într-un pământ nou în care nu va mai fi întuneric și nici stricăciune, nici moarte și nici lacrimă și toate vor fi pătrunse de slava lui Dumnezeu și vor fi o mărturie a iubirii nesfârșite a Preasfintei Treimi pentru creație, pentru universul creat și mântuit”, a spus înaltul ierarh ortodox, potrivit Agenției Basilica a Patriarhiei Române.

Întâistătătorul BOR consideră că Schimbarea la Față reprezintă o pregustare a slavei din Împărăția Cerurilor.

„Deci, avem în Schimbarea la Față o pregustare a slavei din Împărăția Cerurilor, de aceea troparul spune ai arătat ucenicilor tăi Slava Ta pe cât li se putea, cât puteau ei suporta, dar slava lui Dumnezeu dacă s-ar fi arătat în toată plinătatea i-ar fi copleșit pe ucenici și aceștia nu ar fi putut rezista”, a mai spus patriarhul Daniel.

Creștinii ortodocși și catolici prăznuiesc, miercuri, Schimbarea la Față a Mântuitorului pe Muntele Tabor, una dintre cele mai mari sărbători creștine, când apostolii se conving că învățătorul lor este nu numai un prooroc al lui Dumnezeu, ci și Dumnezeu adevărat.

Anterior, discipolii lui Iisus văzuseră și se uimiseră de minunile Lui, considerate semne ale Dumnezeirii Sale, dar în sufletul lor îl considerau tot un om, un mare prooroc, cel mai mare trimis, de până atunci, al lui Dumnezeu în mijlocul oamenilor.

Însă, din cele petrecute pe Tabor cu prilejul Schimbării la Față, Sfinții Apostoli înțeleg că Iisus este fiul lui Dumnezeu. Evenimentul s-a petrecut în ultimul an al vieții pământești a Mântuitorului, cu câteva luni înainte de răstignirea Sa.

Sărbătoarea Schimbării la Față este considerată aceea a îndumnezeirii naturii omenești și a participării trupului trecător la bunurile veșnice, care sunt mai presus de fire. Înainte chiar de a îndeplini Mântuirea noastră prin Patimile Sale, Mântuitorul arată atunci că scopul venirii Sale în lume era tocmai să aducă pe tot omul la contemplația slavei Sale Dumnezeiești. Din acest motiv, sărbătoarea Schimbării la Față i-a atras în mod deosebit pe călugări, care și-au închinat întreaga viață căutării acestei lumini. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata