Patru mandate de arestare în dosarul fraudei cu fonduri europene de la Braşov

Doi oameni de afaceri și doi angajați din Ministerul Agriculturii au fost arestați preventiv pentru 30 de zile în dosarul privind fapte de corupție și obținere nelegală de fonduri europene în județul Brașov, a decis Tribunalul București.

Hotărârea tribunalului nu este definitivă și poate fi contestată la Curtea de Apel București.

Cele patru persoane arestate sunt: oamenii de afaceri Gheorghe Dudu și Florin Macovei, acuzați de dare de mită și infracțiuni împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene; Florin Viorel Brezeanu, persoană însărcinată cu efectuarea controalelor din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale — Direcția Generală Control și Antifraudă (MADR-DGCA); Gabriel Potcovaru, angajat în cadrul Oficiului Județean de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit Brașov (OJPDRP Brașov), ultimii doi fiind acuzați de luare de mită și infracțiuni împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene.

DNA susține că, în perioada 2011-2014, Gheorghe Dudu și Florin Macovei, oameni de afaceri din județul Brașov, au urmărit obținerea de finanțare comunitară nerambursabilă prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR), cu depășirea plafoanelor legale maxime. Cei doi sunt prieteni foarte apropiați, astfel că au folosit același plan infracțional.

În PNDR se prevede că, în cadrul măsurii „Modernizarea exploatațiilor agricole”, în sectorul zootehnic valoarea maximă eligibilă a unui proiect nu va depăși 2 milioane de euro iar ponderea sprijinului nerambursabil va fi de 40% (maxim 800.000 euro).

Aceste limitări au avut în vedere dezvoltarea pe orizontală a agriculturii prin ajutorul dat cât mai multor beneficiari, cu evitarea concentrării de fonduri în favoarea doar a câtorva aplicanți.

În același timp, prin Regulamentul Comisiei Europene nr. 65/2011 (document cu aplicabilitate directă în statele membre), se prevede că nu se efectuează nicio plată către beneficiarii în cazul cărora s-a stabilit că au creat în mod artificial condițiile necesare pentru a obține aceste de plăți în scopul obținerii unui avantaj care contravine obiectivelor schemei de ajutor.

DNA arată că, pentru a eluda aceste prevederi și pentru a beneficia de fonduri nerambursabile în valoare mai mare decât plafonul legal, adică de aproape dublu față de valoarea maximă de 800.000 de euro, cei doi oameni de afaceri au folosit societăți pe care le controlau — aveau calitatea de administrator și reprezentant iar asociați erau diverse persoane interpuse, membri ai familiilor lor.

Gheorghe Dudu a folosit SC Romgrafeed 2009 SRL și SC Romagra Otis SRL iar Florin Macovei a folosit societățile comerciale Andrasel Spaco 2011 SRL și Casiopeia Spaco SRL. Astfel, cei doi au divizat artificial proiectele lor de afaceri și au formulat câte o cerere de finanțare în numele fiecărei societăți, pentru a se situa, formal, sub plafonul impus de PNDR, adaugă DNA.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata