Pe drumul brânzei din Mărginimea Sibiului, locul cu cei mai mulţi ciobani

Mărginimea Sibiului este locul cu cea mai bună brânză din România, un brand nu doar local, ci național, care încă nu a reușit să treacă granițele pentru a-i impresiona pe străini, la ei acasă, însă îi face să nu-i uite gustul de fiecare dată când poposesc în oricare dintre pensiunile din localitățile cu cei mai mulți ciobani de la noi din țară.

Este o brânză închegată natural, din lapte dat de oi care pasc pe pășuni nepoluate și beau apă de izvor de munte. Trebuie să descoperi lumea pastorală din Mărginimea Sibiului, cu așezări pitorești și un ritm de viață domol. Din fiecare localitate se desprind cărări de munte ce leagă vatra satului de colibele de vară și de stânele din Munții Cindrel și Lotrului.

Geografic, regiunea este delimitată la est de Pasul Turnu Roșu și zona de confluență a Oltului cu Cibinul, la nord și nord-est de Depresiunea Sibiului, la vest și sud-vest de Munții Cindrel, respectiv Munții Lotrului. Așezările acestui ținut cu populație compact românească se înșiră pe o axă cu orientarea nord-vest, sud-est, cu altitudini cuprinse între aproape 400 m (380 m Boița) și 850 m, excepție făcând Poiana Sibiului, peste 880 m, și Jina, la 1000 m.

În antichitate, zona a făcut parte din sistemul extins de fortificații dacice cu o concentrare maximă în Munții Orăștiei. Mărturie stă în principal cetatea dacică de la Tilișca, amplasată pe Dealul Cățănaș, datând aproximativ din secolul al IV-lea î.Hr. și distrusă probabil în timpul ultimului război dacic al lui Traian, la 106 d.Hr.

De-a lungul secolelor, regiunea a reușit să-și păstreze identitatea locală datorită oieritului și transhumanței. Comunele cu fânețe întinse și munți (Boița, Tălmăcel, Sadu, Râu Sadului, Rășinari, Poplaca, Gura Râului, Săliște, Jina) practică văratul oilor în limitele hotarului și iernatul în regiunile vecine. Oierii din Tilișca și Poiana Sibiului s-au instalat cu stânele în Banat, Crișana sau Dobrogea.

Brânzeturile se înscriu prin excelență în tradiția culinară a acestei zone, a căror diversitate este dată de altitudinea pășunilor și de tehnici vechi de producție. Telemeaua, brânza de burduf sau urda le găsim pe mesele pensiunilor, în târguri, piețe și magazine specializate sau etalate în fața gospodăriilor.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata