Pe drumul brânzei din Mărginimea Sibiului, locul cu cei mai mulţi ciobani

Creșterea animalelor, în special a oilor, a influențat dezvoltarea meșteșugurilor. Meșteșugul țesutului, prelucrarea pieilor de animale, a lemnului sau a metalelor, arta picturii pe sticlă sunt îndeletniciri ce au traversat secolele și care reprezintă astăzi una dintre bogățiile regiunii.

Oricine vrea să descopere tradițiile nealterate din Mărginimea Sibiului trebuie neapărat să deschidă ușa muzeelor etnografice din Rășinari, Săliște, Tilișca și Jina. Muzeul parohial de icoane pe sticlă „Pr. Zosim Oancea” găzduiește o importantă colecție de icoane vechi pe sticlă din toată Transilvania.

Festivalurile și sărbătorile locale sunt o bună ocazie pentru a cunoaște arta tradițională, modul de viață și obiceiurile, pentru a gusta brânzeturi și alte preparate specifice — bulz, balmoș, jintiță, sloi de oaie. Turiștii care au ratat Sărbătoarea oierilor, din 15 august, de la Tilișca, mai are ocazia să-i vadă pe sibienii din Mărginime, între 23 și 24 august, la Rășinari, la Festivalul Brânzei și al Țuicii.

Ultima sărbătoare a celor din Mărginimea Sibiului din acest an va fi pe 19 septembrie, în cea mai bogată localitate din această zonă, la Poiana Sibiului, unde toată lumea se strânge la „Coborâtul oilor de la munte”.

Botezată de vicepremierul Daniel Constantin, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, „fabrica de oieri” a țării, comuna Jina, devenită celebră și în reclame, datorită lui Ghiță Ciobanu, este doar unul dintre locurile unde se poate degusta brânza telemea de Sibiu.

Originar din Mărginimea Sibiului, vicepreședintele Consiliului Județean, Ioan Banciu, spune că niciun turist care vine la Sibiu nu trebuie să rateze ocazia să treacă măcar prin Mărginimea Sibiului, unde drumurile de acces sunt foarte bune, oamenii primitori și peisajul desprins dintr-un tablou de tihnă ardelenească, unde nici vântul nu adie să tulbure liniștea cu care ciobanii și mioarele se pregătesc să coboare la vale, acum în prag de toamnă. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata