Peisajele terapeutice au un rol important în sănătatea mentală şi fizică

Frecventarea unor spații verzi (vegetale) și albastre (acvatice) are efecte extrem de benefice asupra sănătății mentale și fizice. O echipă de cercetători americani și canadieni menționează conceptul de „peisaje terapeutice”, scrie passionsante.be.

Studiul realizat de ei a vizat persoane vârstnice din Vancouver și împrejurimi (extremul vestic al Canadei, pe coasta Pacificului), cărora li s-a cerut să dea amănunte — în termeni calitativi și cantitativi — despre contactele cu spații verzi (parc, grădină publică, pădure, stradă mărginită de copaci, ronduri de flori) și albastre (lacuri, râuri, mare). Datele obținute au fost puse în legătură cu evaluarea unei stări bune fizice și mentale resimțite (subiective).

Rezultatul studiului a pus în evidență un impact extrem de pozitiv al acestor medii.

Astfel, persoanele care au acces frecvent la spațiile menționate au prezentat scoruri mai bune, lucru care se explică în mai multe feluri, printre care stimularea activității fizice (plimbări), izolare mai scăzută (oamenii ies mai mult din casă și întrețin relații sociale) și un efect de relaxare (zgomotul apei, cântecul păsărilor). Există diferențe în funcție de accesibilitate și securitate, însă în general influența benefică este cât se poate de reală.

Cercetătorii implicați consideră că amenajarea unor spații verzi și albastre în mediul urban și semi-urban contribuie la o îmbătrânire în stare fizică și mentală bună și la o atitudine pozitivă în general.

Ei notează că, dacă se acordă, pe bună dreptate, o mare atenție locurilor de joacă pentru copii, seniorii nu beneficiază suficient de spații de destindere destinate lor, ceea ce este regretabil. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata