Pelerinajul la Mecca, marcat anul acesta de Ebola şi de ameninţarea jihadistă

Pelerinajul anual al musulmanilor la Mecca, începe joi, într-un context marcat, pe de o parte, de ofensiva lansată de gruparea jihadistă Statul Islamic (SI) și, pe de alta, de temerile legate de eventualitatea extinderii epidemiei de Ebola, relatează miercuri EFE.

Conform datelor de la Biroul saudit de Pașapoarte, aproximativ 1.400.000 de musulmani din întreaga lume se află deja în Arabia Saudită pentru a îndeplini obligația religioasă a ‘hajj’-ului. Autoritățile se așteaptă ca încă un milion și jumătate de pelerini să sosească foarte curând.

Ceremoniile încep în ziua de ‘Al Taruia’, în care pelerinii ajunși la Mecca se îmbracă în veșminte albe, fără cusături, se roagă și meditează. A doua zi, ei urcă pe muntele Arafat, unde profetul Mahomed a rostit ultima sa predică ‘Jutba al Wedaa’ (de despărțire). Pelerinii rămân acolo până la apusul soarelui, după care se îndreptă spre orașul Muzdalifa, în care își petrec noaptea. În cea de-a treia zi, credincioșii musulmani pleacă la Mina, unde aruncă pietre în cele trei coloane care îl reprezintă pe diavol.

Ei fac apoi înconjurul „Kaaba” — situată în centrul Marii Moschei din Mecca — o mică construcție în formă de cub acoperită cu o pânză neagră cu auriu sub care se află piatra neagră pe care musulmanii o consideră ruptă din Rai. După îndeplinirea acestor ritualuri, pelerinii își taie părul și unghiile și taie un miel, act care marchează începerea sărbătorii Sacrificiului (Aid al-Adha). În următoarele trei zile după această mare sărbătoare, pelerinii trebuie să îndeplinească a doua parte a lapidării diavolului, la Mina, și să facă de șapte ori înconjurul Kaaba, în semn de despărțire.

Autoritățile saudite au desfășurat un amplu dispozitiv de securitate format din 75.000 de agenți pentru a asigura buna desfășurare a pelerinajului. Ministrul de interne saudit, Mohamed bin Nayef, a declarat că nu va fi permisă „politizarea” manifestării religioase, fiind interzise steagurile naționale sau pancartele care ar putea genera discordie.

Au fost, de asemenea, suspendate temporar vizele pentru cetățenii originari din țările Africii de Vest, mai ales din Liberia, Guineea Conakry și Sierra Leone, statele cele mai afectate de epidemia Ebola. Autoritățile au stabilit centre de supraveghere sanitară în porturi și în punctele de trecere ale frontierelor terestre. Aproximativ 14.000 de angajați din salubritate vor menține curate zonele unde se practică ritualurile de hajj. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata