Pentru ziarişti, Ebola e mai rea decât războiul

O misiune într-o țară unde virusul Ebola ucide jumătate dintre persoanele contaminate îi face pe jurnaliști, chiar și pe cei obișnuiți cu locurile periculoase, să trăiască într-o stare de frică permanentă, ei mărturisind că se tem mai mult să lucreze în zone afectate de această boală decât în cele unde au loc conflicte armate, se arată într-un articol publicat luni de revista Le Courrier International.

‘Cel mai mare pericol, într-o zonă de război, este că nu vezi inamicul. Dar și aici în Liberia suntem tot în fața unui război în care nimeni nu a văzut inamicul’, remarcă fotoreporterul francez Jerome Delay, trimis de agenția Associated Press în Liberia.

Obișnuit să acopere zonele de conflict unde se teme de ‘gloanțe și macete’, el recunoaște că de data aceasta îi e frică pentru sănătatea sa. ‘În loc de cască și vestă antiglonț acum port un combinezon, cizme de cauciuc, mănuși, o mască și o cantitate de clor suficientă pentru dezinfectarea unei piscine de 50.000 de litri’, explică fotoreporterul, admițând totuși că niciun echipament de protecție nu exclude infectarea cu virusul ucigaș.

Așadar, activitatea într-o țară africană afectată de epidemia de Ebola este o sarcină complicată pentru ziariștii obișnuiți cu alte pericole. ‘Prima regulă este să nu atingi pe nimeni’, notează Lenny Bernstein, reporter al publicației The Washington Post.

El își verifică foarte des temperatura după ce a realizat timp de 12 zile un reportaj în Liberia, unde a dat mâna cu mai multe persoane uitând protocolul ce i-a fost indicat, adică să nu atingă pe nimeni, sfat pe care însă majoritatea localnicilor nu-l pot respecta, astfel că ei joacă permanent ruleta rusească.

Pentru a reduce riscul de a fi răpiți în zonele de conflict reporterii își iau diferite măsuri de precauție, cum ar fi schimbarea frecventă a hotelului unde sunt cazați și a restaurantelor unde iau masa, scrie ziaristul publicației americane The Atlantic, Sam Sturgis, într-un reportaj despre experiența sa din Sierra Leone, o altă țară afectată de epidemie. Pentru a evita infectarea cu Ebola ziariștii trebuie să respecte riguros alte proceduri, cum ar fi de exemplu ca de fiecare dată să fotografieze de la o distanță care să excludă riscul vreunui contact uman, explică el.

Nici după revenirea acasă teama nu părăsește ziariștii care au încheiat astfel de misiuni. ‘Perioada de incubație a virusului, care este de trei săptămâni, a fost foarte grea. Nu îndrăznea să-și sărute soția (…), dormea pe canapea și își controla temperatura de 12 ori pe zi’, povestește Sam Sturgis despre Carl de Souza, fotograf al agenției Associated Press.

Totuși, pericolele nu îi determină pe ziariști să părăsească zonele atinse de virus, scrie Sophie Langlois pe site-ul postului Radio Canada. ‘Plec acolo pentru că în această criză și dezinformarea ucide. Sunt convinsă că informația corectă, cea care oferă explicații în loc să inspire teamă, poate să reducă bilanțul înfricoșător al unei crize fără precedent. Trebuie să combatem teama, care este mai contagioasă decât virusul’, conchide ziarista postului canadian. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata