Percheziţii la MediaPro: 11 persoane au fost reţinute de procurori

Procurorii Parchetului Capitalei au reținut marți, 8 iulie, 11 persoane acuzate de evaziune fiscală și spălare a banilor, după ce anchetatorii au efectuat mai multe percheziții care au vizat și studiourile MediaPro din Buftea.

Potrivit unui comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul București, persoanele reținute sunt: Tudorel Bilciurescu, Valentin Șoachete, Silviu Ștefan Dorobanțu, Roxana Petchi, Ion Tudor, Mihai Vișinescu, Dan Cristian Răileanu, Răzvan Adrian Răduțiu, Vlad Ioan Panaitescu, Elena Calapereanu și Puiu Prescure.

Procurorii susțin că, în perioada 2009 — 2014, persoanele reținute au conceput și implementat mai multe circuite financiare în scopul fraudării bugetului de stat, precum și al spălării și reciclării sumelor de bani provenind din săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală, practicând în acest sens două moduri de operare.

Astfel, inculpații, în calitate de reprezentanți ai unor societăți comerciale având ca obiect de activitate prestarea unor servicii în domeniul producțiilor media și de publicitate, au înregistrat în evidentele contabile ale societăților și au declarat organelor fiscale facturi de achiziții fictive, provenind de la 17 societăți comerciale cu comportament de tip „fantomă”, ce figurau cu obiect de activitate similar.

Ulterior, sumele reprezentând contravaloarea acestor achiziții erau transferate în conturile bancare ale societăților „fantomă”, de unde erau retrase în numerar de reprezentanții acestora, cu diferite justificări și predate în numerar celor care dispuseseră transferul acestora.

Un alt mod de operare consta în faptul că inculpații, în calitate de persoane fizice, au prestat în favoarea altor societăți comerciale din domeniul media mai multe servicii în domeniul producțiilor media și de publicitate, pentru care au emis mai multe facturi de achiziții fictive în numele mai multor societăți comerciale „fantomă”, încasând ulterior prin conturile acestora din urmă sumele virate de beneficiarii serviciilor, acestea fiind retrase în numerar și predate persoanelor fizice prestatoare, în fapt, ale serviciilor, realizându-se astfel „ascunderea” față de organele fiscale a veniturilor impozabile încasate.

Prejudiciul adus bugetului de stat este estimat la suma de 1.500.000 euro iar sumele supuse procesului de spălare a banilor se ridică la aproximativ 10.000.000 euro.

În cauză s-a dispus măsura asigurătorie a sechestrului asupra bunurilor imobile și mobile ale inculpaților, până la concurența prejudiciului.

Cele 11 persoane urmează să fie prezentate Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă pe o perioadă de 30 de zile. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata