Pericol maxim pentru România: Peste 70% din teritoriul României a fost concesionat pentru exploatarea resurselor naturale. O parte însemnată este dedicată gazelor de şist

Peste 70% din teritoriul României a fost concesionat pentru exploatarea resurselor naturale. O parte însemnată este dedicată gazelor de şist, concesionări făcute în mare taină. La fel se doreste să se înceapă şi exploatarea lor! Primii români au aflat datorită protestelor din Bulgaria. Imediat, lumea a început să vorbească. Oamenii au început să se informeze. Să protesteze. Cu miile, în toată ţara. Acum ţara vuieşte despre gazele de şist!

De ce oare?

Suprafetele concesionate de ANRM. Estul Moldovei, sudul Dobrogei si vestul tarii sunt concesionate pentru exploatarea gazelor de şist.

Să ne amintim că anul trecut, când încă nu era la Guvernare, USL ajuta la scoaterea a mii de oameni în stradă la Bârlad împotriva proiectului guvernului lui Mihai Razvan Ungureanu şi se jura că se va opune prin orice mijloace exploatării gazelor de şist în România. Imediat instalaţi la guvernare, după ce au facut campanie împotriva gazelor de şist şi au câştigat alegerile, USL a revenit imediat asupra acestei poziţii.

Ba mai mult, a început să dea avize în mare grabă, trecând peste reglementarile de mediu în vigoare, neorganizând nicio dezbatere publică, în ciuda numeroaselor proteste ale populaţiei în toate colţurile ţării, premierul Victor Ponta declarând la o televiziune publică faptul că nu există indicii că ar exista pericole pentru mediu. Aceasta intoarcere la 180 de grade ar trebui sa dea de gandit oricarui cetatean. Ce se ascunde in spatele acestei amnezii extrem de dubioase?

 •  CE SUNT GAZELE DE ȘIST (GDS)

Gazul de şist este acel gaz natural captiv în interiorul formaţiunilor de şist, în porii unor roci dure, cu permeabilitate si porozitate scăzută şi care se află la o adâncimi de circa 3 – 5 km. Deoarece nu se gaseste compact, în pungi de gaz, precum gazul natural convenţional, acest gaz se mai numeste gaz neconventional. Gazul de sist, fiind captiv in stratul de roca, trebuie intai sa fie eliberat din fiscurile rocilor, pentru a putea fi adus la suprafaţă.

Acest lucru se face prin folosirea unei metode extrem de noi la nivel mondial, folosita pe scară largă in unele state din SUA (15 state din SUA au interzis aceasta metodă, se va demonstra că nu intamplator), numită fracturare hidraulică (de mare volum).

Important de menţionat că, până acum, in România nu s-a extras acest tip de gaz, nici macar experimental. Nu există specialisti români care să cunoasca aceasta tehnologie altfel decât din prezentările firmelor americane care o aplică deja.

 

 • Gazele de şist – MAI DEGRABĂ BLESTEM DECAT RESURSĂ

Află despre impactul dezastruos al fracturării hidraulice asupra sănătăţii noastre, asupra surselor de apă, asupra pământurilor agricole, asupra ecosistemului, asupra dezvoltării pe termen lung a ţării.

Citește și
3 Comentarii
 1. Viban spune

  Departe de atitudinea fatalistă, dacă explorarea și exploatarea zăcămintelor din subsolul României se fac în interesul și folosul direct al românilor, nu văd în ce ar consta dramatismul situației, Orice țară care aspiră la dezvoltare economică și industrială trebuie să o facă prin propriile-i resurse iar România are așa ceva.Trist ar fii ca acestea să fie date gratis ori vândute nerentabil ceea ce nu este corect și în consecință, stopat.Cât timp însă există un program național de dezvoltare ce include punerea în valoare a bogățiilor naturale opinez și susțin demersul Guvernului României. Când toate țările din Europa se dezvoltă prin resurse proprii nu văd cum am putea păstra România drept ”parc de distracții” pentru bogații Europei în timp ce țara e plină de sărăcie și oameni săraci.Oamenii au dreptul să lucreze, să producă și să câștige bani.

 2. radupopalex spune

  Draga Viban,
  Daca intr-adevar ar ajunge acest gaz sa il foloseasca romanii ar fi bine, dar din pacate tot gazul intra in proprietatea corporatiilor si Romania daca doreste va cumpara gazul nostru de la ei la niste preturi f. mari. Apoi, daca vei citi pe scurt dezastrul care a ramas in urma exploatarii gazelor de sist prin metoda fracturarii te-ai ingrozi si ai lupta si tu impotriva acestor monstri care vor sa distruga apele potabile din subteran prin chimicalele introduse in apa care se injecteaza si care vine apoi la suprafata si otraveste si pamantul. Aceste corporatii sunt proprietatea celor care vor sa diminueze populatia globului cu 95% prin distrugerea monarhiei, al statului de drept si orinei, a suveranitatilor nationale, a familiei, a invatamantului obtinand doar niste obedienti(supusi) si spalati pe creier prin TV, mass-media si internet prin diferite mijloace, otravesc populatia prin alimentia si medicatia pe care o stii prea bine, distrug economiile nationale si vin ei cu corporatiile lor si multe altele pe care de acum aproape orice roman le stie. Ma mir cum de tu nu le stii. Esti plecat intr-o tara exotica cumva si nu ai acces la mijloace de informare. Ia-ti un duhovnic cat mai repede caci acestia stiu totul chiar daca nu apeleaza la mijloacele de informare(dezinformare) in masa.Cu iertare si cu multa dragoste frateasca, Alex.

 3. Stoian George-Daniel spune

  Dl Viban,

  Citind cele scrise de catre dvs nu pot trage decat o singura concluzie : ori faceti parte din categoria adultilor care inca continua sa creada ca exista Mos Craciun, ori incercati sa manipulati si sa dezinformati.

  Despre ce program national de dezvoltare vorbiti dvs atata timp cat toate contractele de concesionare a bogatiilor subterane ale Romaniei (inclusiv cele legate de gazele de sist) sunt secretizate? Din pct dvs de vedere ar trebui sa avem incredere in ceea ce astern pe hartie niste indivizi incapabili (a se vedea accidentul aviatic din Apuseni si totala neputinta a tuturor autoritatilor din Romania de a-i ajuta pe acei oameni care au fost salvati de niste oameni simpli porniti in cautarea lor) si totodata, asa cum se dovedeste din ce in ce mai mult, total corupti si vanduti unor corporatii ce nu dau 2 bani pe aceasta tara si pe poporul roman?

  Redeventa jalnica care ar reveni statului roman vi se pare dvs ca slujeste interesului national? Faptul ca ne punem intr-un pericol urias resursele noastre limitate de apa potabila pt a castiga cateva corporatii sume uriase de bani vi se pare ca slujeste interesului national? Sau faptul ca, desi comunitatile unde se vrea sa se exploateze aceste gaze de sist sunt total impotriva unor asemenea exploatatii, cei care conduc acum Statul Roman au pus jandarmii sa-i snopeasca in bataie si-i terorizeaza zilnic (asa cum se intampla de luni de zile la Pungesti) vi se pare ca face parte dintr-o strategie de dezvoltare nationala?

  Dl Viban, daca exploatarea gazelor de sist se va realiza, nu va trece nici macar un deceniu si vom avea dovezi incontestabile ale poluarii apelor si pamantului din cauza acestor exploatari. Permiterea acestui gen de exploatare reprezinta o dementa atata timp cat o sonda de acest tip are o durata de exploatare de maxim 10 ani!!! Iar dupa aceea, de unde vom mai lua gazul pentru a ne asigura „independenta energetica”, asa cum mint guvernantii nostri? Sau ne asiguram „independenta” pt 10 ani, dupa care nu conteaza ca urmeaza prapadul deoarece am ramane si fara resursele de apa potabila, dar si fara terenul agricol ce ar fi contaminat?

  Totodata, daca acest gen de exploatare s-ar derula in Romania, atunci stapanul gazului extras nu este Statul Roman ci compania care-l extrage! Asadar, noi ar trebui sa ne cumparam la pretul pietei propriul gaz, ceea ce dovedeste cat de mult mint oamenii politici care afirma ca am avea gaz mai ieftin. De unde gaz mai ieftin cand memorandumul semnat cu FMI si UE impune o triplare a pretului gazelor pana in 2018?

  Dl Viban, daca fereasca Dumnezeu acest gen de exploatare se va realiza in Romania, atunci tot poporul roman va avea, in scurt timp, dovezi incontestabile ca cei care au promovat si ne-au bagat pe gat cu forta acest gen de exploatare sunt niste tradatori sau, in cel mai bun caz, niste incapabili care au promovat un gen de exploatare ce ne-ar distruge tara. Iar toti factorii decizionali vinovati de impunerea cu forta a unei asemenea exploatari se vor face vinovati de genocid impotriva poporului roman. Iar genocidul reprezinta o crima care, conform reglementarilor internationale, nu se prescrie!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata