Persoanele fizice vor putea comunica electronic cu ANAF în „Spaţiul privat virtual”

Persoanele fizice vor putea comunica electronic cu Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) cu privire la propria situație fiscală, prin intermediul serviciului „Spațiul privat virtual”, oferit de sistemul informatic al Ministerului Finanțelor Publice (MFP), precizează un comunicat al ANAF remis vineri.

Serviciile de comunicare electronică puse la dispoziție de ANAF vor fi disponibile în mod gratuit, 24 de ore din 24.

Prevederile referitoare la utilizarea serviciului se regăsesc în proiectul de Ordin al ministrului Finanțelor Publice privind procedura de comunicare prin mijloace electronice de transmitere la distanță între ANAF și persoanele fizice, publicat vineri, spre dezbatere publică, pe site-ul MFP.

După aprobare, ordinul va face parte din legislația secundară necesară pentru punerea în aplicare a unora dintre prevederile OUG 40/ 2014, care stabilesc premisele comunicării în format electronic între contribuabil și autoritățile fiscale.

„Mi-am propus să promovăm o nouă abordare în relația contribuabilului cu administrația fiscală, bazată pe flexibilitate și deschidere instituțională. Măsurile incluse în proiectul de ordin contribuie la creșterea gradului de informatizare a activităților desfășurate de organele fiscale și încurajează contribuabilii să depună la ANAF documente prin mijloace electronice”, a declarat ministrul Finanțelor Publice, Ioana-Maria Petrescu.

Într-o primă etapă, serviciul ‘Spațiul privat virtual’ va fi disponibil în sistem pilot începând cu luna septembrie 2014 până la sfârșitul anului, pentru un anumite documente și informații destinate contribuabililor persoane fizice cu domiciliul fiscal în București și în județul Ilfov.

Potrivit proiectului de act normativ, pentru a accesa ‘Spațiul privat virtual’, persoanele fizice se vor putea identifica electronic prin certificate digitale calificate (eliberate de furnizorii de servicii de certificare acreditați în condițiile Legii nr. 455/ 2001) sau prin credențiale de tip nume / parolă însoțite de coduri de autentificare de unică folosință OTP.

Comunicarea electronică în Spațiul privat virtual se va face atât dinspre contribuabil către ANAF, cât și dinspre organul fiscal către contribuabil.

Documente ce pot fi comunicate prin serviciul ‘Spațiul privat virtual’ pentru perioada septembrie-decembrie, în care se va aplica proiectul pilot sunt cele emise de organul fiscal și comunicate contribuabilului, automat — decizii de impunere anuală aferente veniturilor realizate începând cu anul 2013 și emise după data de 1 septembrie 2014, sau la cererea contribuabilului — „Situația obligațiilor fiscale de plată’, ‘Foaie de vărsământ’, ‘Situația contribuțiilor de asigurări sociale declarate de către angajatori”, cât și documente emise de contribuabil și comunicate organului fiscal — cerere privind „Situația obligațiilor fiscale de plată, cerere privind Foaie de vărsământ”, cerere privind „Situația contribuțiilor de asigurări sociale declarate de către angajatori”.

Începând de anul viitor, proiectul pilot pentru Regiunea București-Ilfov va fi dezvoltat la nivel național și se vor extinde categoriile documentelor și informațiilor comunicate spre și dinspre contribuabili. Persoanele fizice se vor putea identifica și cu alte tipuri de credențiale cum sunt telefonul mobil sau cardul de sănătate.

Potrivit proiectului de ordin, categoriile de documente care privesc situația fiscală proprie referitoare la impozitul pe venit al persoanei fizice, documentele ce pot face obiectul comunicării prin ‘Spațiul privat virtual’ sunt — declarații fiscale întocmite de persoana fizică, potrivit legii, cereri adresate de persoana fizică organului fiscal pentru obținerea unor informații sau documente în legătură cu situația fiscală personală: cerere de informații despre contribuțiile de asigurări sociale declarate de angajatori, solicitarea unei opinii privind aplicarea legislației fiscale, acte administrative fiscale, acte de executare și alte acte emise de organul fiscal în executarea legii, de exemplu decizii de impunere, notificări, somații, documente sau acte emise de organul fiscal la cererea persoanei fizice, cum ar fi: certificatul de atestare fiscală, adeverința de venit, registrul documentelor electronice comunicate în ultimii doi ani.

Proiectul de act normativ stabilește o serie de reguli privind utilizarea ‘Spațiului privat virtual’, în condițiile în care este asigurată securitatea datelor de identificare ale contribuabililor.

De asemenea, potrivit proiectului de act normativ, ANAF va pune la dispoziția contribuabilului serviciul „Buletinul informativ fiscal”, inclusiv în perioada de aplicare a proiectului pilot, prin intermediul căruia vă oferi informații publice cu caracter fiscal, în scopul îndrumării acestora în îndeplinirea obligațiilor fiscale, respectiv: calendarul obligațiilor fiscale, noutăți legislative, ghiduri fiscale, campanii derulate, comunicate de presă.

Proiectul Ordinului ministrului Finanțelor Publice supus consultării publice face parte dintr-un set de măsuri promovate de către Ministerul Finanțelor Publice și de către ANAF, în scopul îmbunătățirii relației contribuabilului cu Fiscul și simplificării modalităților de plată. În acest context, a fost promovată de MFP OUG 40/2014, publicată în Monitorul Oficial în data de 23 iunie 2014, care stabilește premisele comunicării în format electronic între contribuabil și autoritățile fiscale.

De asemenea, începând cu 1 iulie 2014, formularele privind deciziile de impunere anuală pentru venituri realizate de persoane fizice și pentru contribuțiile de asigurări sociale de sănătate datorate de acestea, conțin o serie de informații care să faciliteze plata obligațiilor fiscale. Astfel, fiecare decizie de impunere conține informații privind codul de identificare fiscală a beneficiarului, contul de venituri bugetare corespunzătoare obligației de plată, codul IBAN în care trebuie efectuată plata, suma pe care contribuabilul o are de plătit și o rubrică de explicații. Totodată, pe decizia de impunere sunt incluse informații privind modalitățile de plată. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
1 Comentariu
  1. Eugen spune

    Cred ca cel mai simplu mod de autentificare e cel deja certificat de unele bănci și anume printr-o înscriere directa la ANAF în care solicitantul sa furnizeze o parola și un număr telefonic asociat contului sau, iar când vrea sa intre online în cont sa primească un SMS cu un cod de confirmare.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata