Peste 12% din consumatorii casnici de electricitate din România plătesc tarife sociale

Peste 12% dintre consumatorii casnici de energie electrică plătesc tarife sociale, respectiv 1,049 milioane de utilizatori, potrivit raportului pentru trimestrul al doilea din 2014 privind piața de energie electrică, realizat de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).
În total, pe piața de energie electrică sunt 8,868 milioane de locuri de consum (consumatori) unde s-au plătit tarife reglementate.

Din aceștia, 351.968 de consumatori sunt non-casnici și 8,516 milioane sunt clienți casnici.

Potrivit raportului ANRE, un număr de 1,049 milioane de clienți casnici plătesc tarife sociale, ceea ce înseamnă 12,32% din totalul casnicilor.

Comparativ cu datele de la finele primului trimestru al acestui an, reprezentanții ANRE observă o scădere a ponderii clienților noncasnici în totalul clienților finali ai furnizorilor de ultimă instanță (furnizorii care livrează energie la preț reglementat).

Aceasta ca ‘urmare a deplasării acestor clienți din zona reglementată către zona concurențială spre alți furnizori decât furnizorii noncasnici. Numărul de clienți noncasnici a scăzut cu 29.579 (circa 7,75%), o scădere substanțială înregistrând CEZ Vânzare (circa 26,63%)’, se arată în raportul ANRE.

Totodată, s-a înregistrat o creștere ușoară, cu 14.552 (0,17%), a numărului de clienți casnici.

Autorii studiului au relevat și ‘o scădere cu 7.661 (circa 0,72%), a numărului de clienți casnici cu tarif social, dintre care valori mai importante înregistrează Electrica Furnizare (0,81%) dar și CEZ (0,95%). Cauzele acestei scăderi sunt atât faptul că prin creșterea gradului de dereglementare se reduc avantajele de care beneficiază clienții acestui tip de tarif’.

Consumatorii casnici pot solicita aplicarea tarifului social în situația în care au un venit net mediu lunar pe membru de familie mai mic sau egal cu salariul minim pe economie.

De asemenea, tarifele sociale sunt avantajoase doar pentru consumatorii care utilizează o cantitate foarte mică de energie, de până la 3 kWh pe zi. (AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata