Peste 200 de personalităţi militează contra independenţei Scoţiei

Peste 200 de personalități, printre care muzicianul Mick Jagger și astrofizicianul Stephen Hawking, au semnat un apel prin care îi îndeamnă pe scoțieni să voteze împotriva independenței la referendumul pentru autodeterminare din 18 septembrie. Scrisoarea lor deschisă este publicată joi de presa britanică, transmite AFP.

‘Fără îndoială că decizia vă aparține în întregime. Însă ea va avea un imens impact asupra noastră, a tuturor celor din Regatul Unit. Vrem să vă spunem cât de mult apreciem legăturile noastre de cetățenie cu voi și să ne exprimăm speranța că veți vota pentru reînnoirea lor’, afirmă semnatarii scrisorii. ‘Ceea ce ne unește este mult mai important decât ceea ce ne desparte. Să rămânem împreună’, mai spun ei.

Lista cuprinde oameni de știință și academicieni de renume, precum și personalități din lumea cinematografiei, a muzicii, televiziunii și sportului, printre care actrița Judi Dench, campionul olimpic de canotaj Steve Redgrave, și staruri de la Hollywood — Helena Bonham-Carter, Patrick Stewart și Michael Douglas. Li s-au alăturat celebrități scoțiene ca fostul jucător de rugby Kenny Logan și actrița Louise Linton.

‘Este formidabil să aflăm că Scoția are atâția prieteni și admiratori și știm că vor continua să țină la noi și să ne aprecieze chiar și după ce vom vota +da+ pe 18 septembrie’, a replicat un reprezentant al ‘Yes Scotland’, care militează pentru independență.

Cu șase săptămâni înaintea votului, partizanii independenței se află în sondaje mult în urma celor care se opun desprinderii Scoției de Anglia, care au primit în ultimele luni și sprijinul unor personalități internaționale ca președintele american, Barack Obama, și premierul chinez, Li Keqiang. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata