Peste 400 de tăbliţe de ceară din epoca romană, găsite în centrul Londrei

Peste 400 de tăbliţe de ceară din epoca romană, descoperite în centrul capitalei britanice, arată că Londra era încă din acea perioadă un loc destinat comerţului, a anunţat miercuri o echipă de arheologi, citaţi de AFP.

Plăcuţele de lemn conţin primele referiri scrise la însăşi existenţa Londrei, oraş fondat acum aproape 2.000 de ani cu numele de Londinium. Pe una dintre ele, datată între anii 65 şi 80, se poate citi „Londinio Mogontio” (La Londra, pentru Mogontius — nume celt).

O altă tabletă, datată 8 ianuarie 57, la mai puţin de 14 ani de la invadarea insulei britanice de către romani, reprezintă de altfel cea mai veche dovadă în manuscris din Marea Britanie.

Ceara pe care scriau romanii a dispărut, însă tehnica a lăsat în unele cazuri urme pe lemnul care servea de suport. Scrierile dezvăluie o corespondenţă intensă, îndeosebi în domeniul comercial — cereri de plată, împrumuturi de bani sau diverse litigii. Numele judecătorilor, oamenilor de afaceri şi ale soldaţilor apar pe spatele tabletelor.

„Erau e-mailurile din lumea romană”, arată Sophie Jackson, director al Museum of London Archeology, care a condus săpăturile.

Cele 405 tablete, din care 87 au fost descifrate, au fost descoperite din întâmplare, pe un şantier unde se construieşte noul sediu european al grupului financiar american Bloomberg, alături de Banca Angliei.

Romanii au utilizat tăbliţe de ceară, care permiteau ştersături, pentru a scrie diferite date, a-şi face socotelile, dar şi în scopuri administrative. Cele găsite la Londra au fost păstrate în mâlul râului Walbrook, secat astăzi, care traversa în trecut City.

„Ele au o importanţă enormă, constituind cea mai mare colecţie de tăbliţe de ceară găsite vreodată în Marea Britanie”, a adăugat Sophie Jackson. Înaintea acestei descoperiri, la Londra fuseseră găsite doar 19 tăbliţe lizibile. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES) Foto: AP

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata