Peste jumătate din rezervele subterane de apă ale planetei se epuizează rapid

Peste jumătate din rezervele subterane de apă din lume se epuizează în ritm alert, potrivit unui studiu apărut marți în revista ‘Water Resources Research’, elaborat pe baza datelor obținute de sateliți ai Agenției spațiale americane (NASA), informează EFE miercuri.

În perioada 2003-2013, din cele 37 mari rezerve subterane de apă ale planetei, 21 au pierdut cantități de apă mai mari decât cele pe care le-au primit. Iar în cazul a 13 dintre cele 21, nivelul apei a scăzut considerabil.

Situația este ‘destul de critică’, având în vedere că aceste rezerve subterane asigură 35 % din apa folosită de omenire, a apreciat Jay Famiglietti, cercetător la NASA și la Universitatea California.

‘Dată fiind viteza cu care consumăm rezervele mondiale de apă subterană, este nevoie de un efort global pentru a stabili cantitatea care ne rămâne’, a atras el atenția.

Datorită datelor furnizate în cadrul misiunii ‘Gravity Recovery and Climate Experiment’ (GRACE) a NASA, oamenii de știință au descoperit că rezervele subterane de apă cele mai amenințate se găsesc în zone sărace și suprapopulate, precum India, Pakistan și nordul Africii.

Schimbările climatice și creșterea populației vor contribui la accentuarea acestui fenomen îngrijorător, avertizează experții. Un exemplu în acest sens este statul american California, care înregistrează cel de-al patrulea an consecutiv de secetă pronunțată. În această regiune, 60 % din necesarul de apă se obține din rezervele subterane, prin comparație cu media, care este de 40 %. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata