Petreceri de Anul Nou în lume

Obiceiurile și tradițiile legate de Anul Nou pot varia de la o țară la alta, dar în general ultima noapte din calendar este prilejul de a participa la cea mai mare petrecere din întregul an. Pentru mulți, cel mai bun mod de a sărbători este alături de prieteni apropiați și familie. Dar sunt destui oameni care și-ar dori să întâmpine noul an trăind experiențe noi. Iată cum se întâmplă acest lucru în câteva mari orașe ale lumii, conform site-ului www.timeout.com.

Tokyo

Japonezii sărbătoresc evenimentul într-un mod asemănător cu cel în care occidentalii petrec Crăciunul: acasă. În ultima zi din an, familiile se reunesc și, conform tradiției, se instalează în fața televizorului pentru a urmări emisiunea Kohaku, un spectacol-maraton de muzică difuzat din 1953 de canalul public NHK, emisiune de mare popularitate în rândul japonezilor. Cine dorește, se poate distra în oraș, mai ales că transportul public circulă întreaga noapte.

Cel mai bun loc pentru numărătoarea inversă este, probabil, intersecția Shibuya, deja reputată ca fiind cea mai aglomerată din lume și care în această noapte se transformă într-o mare imensă de oameni. Este momentul pentru a spune ‘Akemashite omedetou! (La Mulți Ani — de Anul Nou — în limba japoneză. După trecerea în noul an, se poate opta pentru o petrecere în club sau pentru hatsumode, prima vizită din an la templu.

 

Abu Dhabi

Pentru că în capitala Emiratelor Arabe Unite momentul intrării într-un nou an nu poate fi ‘stropit’ cu un pahar de șampanie în stradă, decât cu riscul închisorii, mai recomandate sunt zonele deșertice. Există tur-operatori care oferă safari în deșert de Anul Nou, care îi duc pe petrecăreți într-o tabără beduină tradițională cu servicii complete — grătare, dansatoare din buric și baruri care oferă alcool. Există, de asemenea, posibilitatea de a merge pe cămilă sau, pentru senzații mai tari, cu ATV-ul. La miezul nopții se va sta ‘garantat’ sub un ‘baldachin’ de stele strălucitoare și fiecare își urează ‘Kul am wa antum bi kheir!’ (în arabă).

 

Beirut

Capitala libaneză oferă în ultima noapte a anului focuri de artificii spectaculoase, petreceri în cluburi de noapte, focuri de armă festive sau posibilitatea de a asista la diferite obiceiuri religioase. Inima festivităților este Piața Nemej sau Place de l’Etoile din centrul orașului. Este o stea cu șase raze de străzi pietonale care se întâlnesc la emblematicul turn al ceasului, ce datează din 1930, în fața palatului parlamentului.

Cu băutură din belșug și amețiți de fumul parfumat de narghilea, aici se adună mulțimi vesele de oameni din toate colțurile lumii pentru a sărbători împreună trecerea în nou an. La miezul nopții, are loc un spectacol impresionant de focuri de artificii lansate din portul Beirut, din apropiere, și cu toții își spun ‘Kil sana wa enta bi kheir!’ (araba libaneză) sau ‘bonne année!’ (în franceză). Și dacă toate acestea nu sunt suficiente, se poate merge apoi la petrecerea de pe bulevardul Gemmayzeh, din apropiere, sau într-un bar liniștit.


Istanbul

În cultura turcă, Yeni Yil (Anul Nou) este un eveniment petrecut în mod tradițional acasă cu familia. În ultimii ani, totuși, locuitorii Istanbului ies pe străzi, în special în Piața Taksim și Bagdat Caddesim (în partea asiatică), transformând noaptea într-o petrecere de stradă în tot orașul. Cel mai bun loc pentru numărătoarea inversă este zona elegantă Nișantași. Se poate alege dintr-o mulțime de locuri care oferă pachete ce includ cina festivă și program de divertisment, mai degrabă scumpe.

Dar cel mai bun loc pentru a ciocni cupa de șampanie, a privi focurile de artificii și a spune ‘Mutlu yillar!’ este bulevardul principal Abdi Ipekçi Caddesi. O petrecere de stradă mai discretă este animată de tineri ai locului și expați chiar la Marele Turn, sau Turnul Galata. Pentru o experiență cu adevărat locală, trebuie vizitată Burgazada, a treia cea mai mare din Insulele Prinților din Marea Marmara, unde se fac focuri de tabără în apropierea digului.

 

Amsterdam

În zona Oosterdok, vestită pentru celebrele sale obiective turistice, este organizată cea mai importantă și mai accesibilă petrecere în Amsterdam. De îndată ce bate ora douăsprezece, cerul de deasupra orașului este luminat de focuri de artificii și toții își urează ‘Gelukkig nieuwjaar!’. Alte locuri mai populare unde se poate petrece noaptea dintre ani alături de familie și prieteni sunt Rembrandtplein, Nieuwmarkt, Leidseplein și Piața Dam — centrele istorice ale orașului. Mulțimea gălăgioasă umple atmosfera în aceste locuri, frecventate de petrecăreții care se bucură din plin de această noapte uitând de orice altceva

Pentru cine dorește un loc mai liniștit pentru a se bucura de focurile de artificii, cea mai bună opțiune este podul de pe canalul principal din Amsterdam. Se poate merge, de asemenea, la concerte și petreceri special organizate sau în restaurante, la prețuri pentru toate buzunarele, dar în acest caz este necesară în prealabil o rezervare. Există o tradiție veche în Amsterdam ca întreaga comunitate olandeză să participe la festivități. Dar indiferent că e vorba de club sau petrecere de stradă, cuvântul de ordine în Amsterdam este să fii vesel.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata