Petro Poroşenko: Ucraina este în stare de război

Ucraina se află în prezent în stare de război, pe care l-a întâmpinat ‘cu soldați goi, desculți și neînarmați’, a declarat miercuri președintele ucrainean Petro Poroșenko, într-un discurs susținut la Universitatea Națională de Apărare ‘Ivan Cerniahovski’ din Kiev, informează agențiile de presă Unian și Ria Novosti.

‘Acesta este un război de tip nou, cu utilizarea de grupuri subversive profesioniste, mercenari, voluntari și populație locală. Și acești voluntari, și populația locală au ‘creierul foarte spălat’ ca urmare a războiului informațional’, a afirmat președintele ucrainean.

‘Am fost surprinși, având la dispoziție doar soldați goi, desculți și neînarmați’, a afirmat Poroșenko, indicând că, în decurs de mulți ani, armata ucraineană a fost distrusă sistematic. Cu toate acestea, capacitatea de luptă a armatei ucrainene a putut fi restabilită, consideră el.

La 14 iunie armata ucraineană a lansat pentru prima oară o contraofensivă în sud-estul Ucrainei, unde de la mijlocul lunii aprilie este angajată într-o operațiune specială.

În acest context, președintele Poroșenko a afirmat că trupele guvernamentale strâng lațul în jurul orașului Slaviansk (regiunea Donețk) — bastion al insurgenților proruși înarmați — și securizează granița cu Rusia.

Mai devreme, președintele Ucrainei a declarat ca va ordona o încetare unilaterală a focului în estul țării pentru a le permite insurgenților înarmați să depună armele, iar cei care doresc să poată părăsi țara. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata