Philip Hammond – un politician discret, dar care poate da frisoane Europei

Fostul titular al Ministerului britanic al Apărării, Philip Hammond, desemnat marți, 15 iulie, de premierul David Cameron să preia conducerea diplomației de la Londra, este cunoscut drept o persoană discretă, fiind supranumit și ‘omul gri’, dar aceste trăsături nu-l vor împiedica să-și exprime fără menajamente la Bruxelles opțiunile eurosceptice, care de altfel par să-l fi propulsat în noul post, se apreciază într-un comentariu publicat marți de AFP.

‘Mesajul pe care partenerii Uniunii Europene trebuie să-l recepteze în urma nominalizării mele este angajamentul meu entuziast față de programul de reforme al Uniunii Europene’, a menționat noul șef al Foreign Office după numire, în aceeași zi când Parlamentul European l-a validat pe Jean-Claude Juncker la conducerea Comisiei Europene, în pofida opoziției vehemente a premierului Cameron.

În perioada cât a deținut portofoliul apărării, Hammond a orchestrat conștiincios și fără prea multă publicitate reducerile în bugetul armatei, ca urmare a crizei economice, la fel ca și retragerea trupelor britanice din Afganistan.

Spre deosebire de predecesorul său, William Hague, foarte activ pe rețelele de socializare, Philip Hammond nici măcar nu are cont pe Twitter. În prezent în vârstă de 58 de ani, el a studiat la Oxford științe politice, filosofie și economie. Ulterior a lucrat în domenii precum imobiliare, construcții și energie, până când a fost ales în Camera Comunelor în anul 1997, tot atunci când Tony Blair a ajuns la putere în urma unei înfrângeri severe a conservatorilor. Apoi, în anii când conservatorii au stat în opoziție, Hammond s-a ocupat de elaborarea unei alternative la politica economică promovată de laburiști. În anul 2010, odată cu venirea lui Cameron la putere, a obținut portofoliul transporturilor, pentru ca anul următor să-l obțină pe cel al apărării.

Acum numeroși observatori au fost surprinși de noua promovare a acestui politician lipsit de carismă, dar au înțeles imediat că fidelitatea față de premierul Cameron este elementul care a contat cel mai mult în decizia de a-l desemna la conducerea diplomației.

‘Hammond nu este genul de politician care să toarne gaz peste foc. Nu este o personalitate energică și nici nu are un discurs strălucit’, astfel rezumă personalitatea lui Hammond jurnalistul James Forsyth de la revista Spectator, apropiată de conservatori. ‘Dar numirea unui ministru de externe care se declară pregătit să voteze pentru ieșirea Marii Britanii din UE, dacă în urma renegocierii raporturilor cu Bruxelles-ul nu vor fi retrocedate Londrei unele atribuții, trimite restului Europei un semnal foarte clar asupra poziției britanice’, sesizează ziaristul citat.

Alegerea lui Hammond în fruntea Foreign Office marchează așadar o înăsprire a poziției eurosceptice a guvernului condus de Cameron, care încearcă în acest mod cu zece luni înaintea alegerilor legislative să dea satisfacție aripii eurosceptice din partidul său conservator și să reducă din simpatia britanicilor pentru formațiunea antieuropeană UKIP a lui Nigel Farage, triumfătoare la ultimul scrutin european. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata