PÎCCJ: 68 de cauze înregistrate pe numele lui Traian Băsescu; şapte sunt în curs de soluţionare

58 de cauze penale au fost înregistrate pe numele lui Traian Băsescu la Secția de urmărire penală și criminalistică (SUPC) a Parchetului General, patru cauze penale au fost înregistrate la Direcția Națională Anticorupție (DNA) și șase dosare penale la Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT).

„În perioada martie 2004 — aprilie 2014 au fost înregistrate un număr de 58 de cauze penale, din care soluționate 53. Două cauze au fost conexate la o alta soluționată în cursul anului 2007 cu neînceperea urmăririi penale, în baza art. 10 lit. f din Codul de procedură penală”, se arată în răspunsul Parchetului General.

Dintre acestea, două dosare au fost declinate la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București, respectiv la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar București. Dosarul înregistrat la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar București se află în curs de soluționare, iar dosarul înregistrat la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București a fost declinat în favoarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 3, fiind dispusă, la data de 5 noiembrie 2008, soluția de neîncepere a urmăririi penale.

„În prezent, în instrumentarea procurorilor Secției de urmărire penală și criminalistică se mai află un singur dosar penal”, precizează Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ).

Potrivit sursei citate, la DNA, în intervalul 2002-2012, au fost înregistrate patru cauze penale, din care unul singur este în curs de soluționare, celelalte patru fiind soluționate.

Astfel, un dosar a fost declinat în favoarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 5, fiind ulterior trimisă PÎCCJ, dosar în care procurorii au dispus, la data de 23 aprilie 2010, în temeiul dispozițiilor art. 10 lit. d din vechiul Cod de procedură penală, scoaterea de sub urmărire penală.

În alte două dosare penale, procurori ai DNA au dispus neînceperea urmăririi penale în temeiul dispozițiilor art. 10 lit. a din vechiul Cod de procedură penală, respectiv clasarea în temeiul dispozițiilor art. 16 lit. a din noul Cod de procedură penală.

„La Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism au fost înregistrate în cursul anului 2012, șase dosare penale, din care cinci sunt în curs de soluționare, iar unul a fost clasat prin ordonanța din 9 ianuarie 2015”, se arată în nota PÎCCJ.

În prezent sunt în curs de soluționare șapte dosare în care apare numele fostului președinte Traian Băsescu.

Cauzele enumerate vizează perioada în care Traian Băsescu a deținut funcția de primar general al municipiului București sau de președinte al României și dintre acestea fac parte și plângeri penale pe numele acestuia. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata