Pilonii de lumină plutitori: minunatul fenomen de pe cerul Europei – FOTO

Oamenii din Finlanda nu numai că se pot bucura anual de frumoasele lumini nordice, dar ei au parte şi de aceşti „piloni” de lumină care strălucesc în noapte, scrie The Atlantic Cities.

Fotograful Mika Wist, care locuieşte în oraşul Hämeenlinna, a realizat aceste imagini, surprinzând pilonii de lumină din propriul balcon.

„Aceşti piloni au apărut în jurul orei 8-9 pm şi au durat cam o oră. Afară, temperatura era de -19 grade . Nu am mai văzut fenomenul de foarte mult timp în partea de sud a Finlandei”, a declarat fotograful.

Razele cereşti variază la culoare şi sunt suficient de puternice pentru a lumina cerul nopţii.

După ce a imortalizat evenimentul de la balcon, Wist a decis să iasă din casă şi să le surprindă cum strălucesc deasupra unui lac îngheţat.

Deşi acest fenomen ar putea părea similar cu aurora boreală, în realitate vorbim despre două lucruri destul de diferite.

„În ultimul timp, în comunităţile din apropierea Cercului Arctic, oamenii au văzut lumini colorate pe cer. Deşi acestea seamănă cu aurora, ele sunt diferite. Ei sunt piloni de lumină cauzaţi de cristalele de gheaţă din aer care interceptează luminile urbane pe care le împrăştie în coloane pline de culoare. Pentru ca fenomenul să se producă nu este necesară activitatea solară. Singurele componente implicate aici sunt gheaţa şi poluarea luminoasă”, a explicat expertul NASA, Tony Phillips.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata