Piperea: „Românii cu datorii în franci elveţieni ar putea primi înapoi banii de la bănci”

Persoanele care au credite la bănci în franci elveţieni ar putea primi înapoi sumele de bani pe care au fost nevoite să le achite ca urmare a creşterii acestei valute comparativ cu leul, a spus avocatul Gheorghe Piperea pentru bursa.ro.

Afirmaţia vine în contextul în care, la finalul săptămânii trecute, Nils Wahl, Avocatul General la Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), a susţinut, cu ocazia judecării unor dosare intentate de doi maghiari contra OTP Ungaria, că, în contractele de credit de retail în care plăţile sunt denominate în franci elveţieni (CHF), clauzele care stabilesc un curs la data acordării împrumutului şi un curs mai mare la momentul plăţii ratelor pot fi considerate abuzive de către instanţele naţionale.

Gheorghe Piperea ne-a precizat: „Dacă Judecătorul CJUE va decide acest lucru (n.r. că este abuzivă clauza conform căreia ratele pentru creditele în franci elveţieni se plătesc la cursul curent), va fi lege pentru toate ţările membre. Inclusiv instanţele din România vor fi obligate să aplice această lege, care va trebui transpusă în legislaţia autohtonă”.

Potrivit domniei sale, prima sancţiune care s-ar lua în cazul acesta ar fi îngheţarea cursului la valoarea din momentul încheierii contractului. De asemenea, consumatorii de astfel de credite îşi vor putea cere înapoi banii pe care i-au plătit ca diferenţă între cursul curent şi cel din momentul contractării împrumutului, ne-a mai spus avocatul Piperea.

Gheorghe Piperea califică împrumuturile în CHF drept „produse toxice, similare cu mâncarea alterată sau cu medicamentele expirate care provoacă reacţii adverse. Aceste „produse toxice” ar trebui să atragă răspunderea celor care le-au pus în vânzare, „răspundere care este mult mai agravată decât cea pentru clauze abuzive”, opinează avocatul.

Acesta consideră că sub incidenţa unei astfel de decizii ar putea intra şi creditele în alte valute, cum ar fi cele în euro, deşi, în acest caz, situaţia este diferită, moneda europeană fiind una de schimb sau de depozit, în funcţie de ţară, ceea ce nu este cazul francilor elveţieni.

Croaţia şi Ungaria sunt alte două ţări unde unii clienţi au câştigat astfel de procese, înaintate contra instituţiilor bancare de la care s-au împrumutat.

Citește și
1 Comentariu
  1. zeca spune

    in 2007 era un menegment pagubos ptr clienti,in lei nu iti dadea banii de care aveai nevoie si iti prezenta acest produs in chf iar cei de pe margine sa;si tina gura ca am luat credite cu dobanda mica

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata